- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako će izgledati ograda na poljsko-beloruskoj granici

Pratite nas
Poljska će na granici sa Belorusijom izgraditi ogromnu metalnu ogradu do sredine 2022. godine, a njena izgradnja počeće 15. decembra.
Ovakvu odluku poljske vlasti su donele zbog pogoršanja situacije sa migrantima.
Poljska je ranije usvojila zakon o izgradnji kapitalne ograde na granici sa Belorusijom. Tamo se trenutno nalazi privremena ograda od bodljikave žice.
Izgradnja ograde na poljsko-beloruskoj granici odvijaće se u tri smene, 24 sata dnevno.
Planirana ograda biće duga 180 kilometara, a visoka 5 metara. Biće opremljena elektronskom tehnikom: kamerama za noćni vid, senzorima pokreta i dnevnim kamerama za nadzor.

Kriza na granici

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu.
Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zbog nekoliko hiljada migranata, Poljska je pojačala obezbeđenje u tom regionu, grupisala vojsku i zaustavlja ilegalne migrante da uđu na teritoriju zemlje.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Migranti su nakon desetak dana na otvorenom u utorak počeli da odlaze sa belorusko-poljske granice ka logističkom centru u Belorusiji. U centru su dobili hranu i ćebad, a ispred centra su počele da dežuraju ekipe hitne pomoći.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala