- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Budžet za 2022. godinu — vjetar u leđa Vlade Crne Gore ili novi kamen spoticanja

© Foto : PiksabejEvri i makaze
Evri i makaze - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Eventualnim izglasavanjem predloga budžeta za 2022. godinu aktuelna Vlada Crne Gore dobila bi vjetar u leđa, ali ako većina poslanika u parlamentu bude protiv njegovog usvajanja, to bi opet dovelo do privremenog finansiranja kompletne države i produbljivanja političke krize.
Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić kaže za Sputnjik da se zasad ne može govoriti o budžetu za narednu godinu precizno, jer još nije stigao do poslanika, ali i zbog političke krize u zemlji.

„Mi smo sada u situaciji da imamo političku krizu, da Vladu u Skupštini podržavaju svega tri poslanika, da su u toku pregovori parlamentarne većine oko formiranja nove Vlade. Dakle, donijeće se budžet za 2022. godinu, ali vidjećemo koji i koja Vlada će ga donijeti“, kaže Kordićeva.

Budžet težak 2,4 milijarde evra

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da će budžet koji je predložila Vlada od 2,4 milijarde evra biti usvojen u Skupštini Crne Gore jer, kako ističe, ko bi se odlučio na njegovu opstrukciju, išao bi direktno protiv interesa građana.
„Ovdje nema manevra za političko utrkivanje i nadgornjavanje, treba dati šansu ovom projektu“, kaže Drecun za Sputnjik.
Simonida Kordić, s druge strane, ukazuje da se nedovoljno zna o tome šta konkretno sadrži budžet, pa se o programu Vlade Evropa sad“, kojim se planira povećanje minimalne plate na 450 evra, a prosječne na 750, saznaje mahom na osnovu šturih informacija u medijima.
„Troškovi života u Crnoj Gori su toliko porasli u poslednjih godinu dana, da je logično da morate podići plate. Gorivo je poskupilo 14 puta, litar ulja je više nego dvostruko skuplji nego prije 12 mjeseci, tako je i sa ostalim artiklima… Uvedene su brojne akcize koje su uzrokovale poskupljenja robe široke potrošnje, povećani su troškovi potrošačke korpe, ugrožen je standard građana. Dakle, povećanje plata je svakako nešto što mora da se desi, a i planirano povećanje programom Vlade nije dovoljno da se pokriju troškovi života. Naime, povećanje plata bi moralo da bude veće. Ono što se iz medija može zaključiti, jeste da oni pare hoće da obezbijede nekim dodatnim akcizama, uvećanjem poreza i uz određenu rupu u budžetu od 35 miliona evra. Ne postoji nešto što je besplatan ručak i svaka nova mjera ima određenu cijenu. Građani zaslužuju da im plate budu povećane, a odgovornost vlade je da im omogući pristojan život. Ovo što se predlaže tim planom neće obezbijediti pristojan standard”, tvrdi Kordićeva.
Ona ističe da su prije tri mjeseca, prije donošenja budžeta, tražili od Vlade da poveća plate prosvjetnim radnicima, ljekarima, Vlada je tvrdila da za to nema para. Tražili su i isplatu za majke sa troje djece, da sva djeca imaju dječiji dodatak, ali su tada iz Vlade tvrdili da ni za to nema sredstava u budžetu.
„Povećanje plata treba da bude briga Vlade, a vidjećemo koje vlade će to biti briga“, kaže Kordićeva za Sputnjik.
Drecun ima nešto drukčije mišljenje. On smatra da budžet za narednu godinu, kako je predviđeno nacrtom, može da potpomogne projekat „Evropa sad” i povećanje plata.

„Smanjenje poreza i doprinosa povećaće ličnu potrošnju, povećanje PDV-a za pojedine segmente brže će puniti budžet, vjerujem da će i bankarski sektor imati bolju podršku Vlade, regulatora i privrede i mislim da ima dovoljno manevarskog prostora da to bude održivo pola godine. Ali onda mora da se otvore nove investicije, da imamo rast realnog sektora kako bi to potrajalo i sav koncept zaživio”, kaže Drecun.

Skupština o budžetu u decembru

On ističe da je kapitalni budžet kvalitativno drugačiji od prethodnih, uz konstataciju da bi neusvajanje budžeta, koji podrazumijeva i povećanje standarda građana, bio loš potez parlamentarne većine, ali i opozicije.
Kao pozitivan momenat Drecun izdvaja to što se kapitalnim budžetom planira više ulaganja u nerazvijeni sjever države.
„Vlada želi da nekim investicijama dovede do ravnomjernijeg regionalnog razvoja i to treba podržati“, kaže Drecun.
Naš sagovornik, međutim, ne isključuje da će biti potrebno novo zaduživanje, iako iz Vlade tvrde da neće biti novih zaduživanja zbog realizacije projekta „Evropa sad”. Drecun je oprezan i kaže da je uvjek dolazilo do prekoračenja u planovima, da ovaj program nosi određene rizike i da može biti potrebe za zaduživanjem.
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je prije nekoliko dana da je predlog budžeta za 2022. godinu dostavljen Skupštini i da će se o njemu poslanici raspravljati i glasati na zasijedanju u decembru.
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Abazović: Nijesmo razgovarali sa DPS-om, nadamo se dogovoru sa Demokratskim frontom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala