- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: SAD pozdravljaju Putinovu izjavu o mirnom rešavanju sukoba u Donbasu

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
Pratite nas
Administracija SAD pozdravlja izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da bi konflikt u Donbasu trebalo rešiti mirnim putem na osnovu Minskih sporazuma, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Pozdravljamo izjavu predsednika Putina da se sukob u Donbasu reši mirnim putem na osnovu Minskih sporazuma. Podržavamo aktiviranje napora za rešavanje sukoba u okviru Minskih sporazuma i pozivamo da se po hitnom postupku preduzmu koraci za obnovu primirja od jula 2020. godine“, rekla je Psaki.

Pored toga, portparolka Bele kuće je dodala da su SAD i dalje zabrinute zbog „vojnih akcija Rusije prema Ukrajini i pozivaju Moskvu na deeskalaciju tenzija“.

Osvrćući se na temu rusko-američkih odnosa ona je izrazila saglasnost Vašingtona sa ruskim liderom da je neophodno da obe zemlje podržavaju dijalog u cilju rešavanja postojećih nesuglasica.
Predsednik Rusije je 18. novembra izlagajući na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije napomenuo da partneri „normandijske četvorke“, Nemačka i Francuska, u izjavama ne osporavaju značaj Minskih sporazuma, ali u praksi zatvaraju oči kada Kijev sabotira Minske sporazume i time dovode pregovore u ćorsokak.
Putin je pozvao da se nastavi posredovanje u normandijskom formatu, s obzirom da ne postoji alternativa za sprovođenje Minskih sporazuma.
Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
RUSIJA
Lavrov upozorava: Rusija neće zatvarati oči na najgrublje provokacije NATO-a i EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala