- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velike poplave u Kanadi: Vankuver odsečen od sveta, blokiran naftovod, šteta se meri u milijardama

© AP Photo / Darryl Dyck/The Canadian Press via APPoplave u Kanadi
Poplave u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Kanadsku provinciju Britanska Kolumbija pogodile su nezapamćene poplave. Vankuver je odsečen od sveta i bez struje. Šteta trodnevnih poplava procenjuje se na više milijardi dolara.
Najmanje jedna osoba je poginula, ali se strahuje da je broj stradalih veći zbog klizišta. U Britanskoj Kolumbiji proglašeno je vanredno stanje zbog katastrofalnih poplava. Evakuisano je više od 18.000 ljudi. Snažna oluja i ogromna količina padavina potpuno su paralisale zapadnu kanadsku provinciju.
Premijer Džastin Trudo je u poseti Vašingtonu, odakle je obećao da će vlasti učiniti sve da saniraju katastrofu izazvanu klimatskim promenama.
„Angažovali smo više od 8.000 vojnika u Britanskoj Kolumbiji da pomognu evakuaciju ljudi kao i distribuciju hrane i lekova onima koji su zarobljeni u svojim domovima zbog klizišta. Još hiljade vojnika je u pripravnosti“, istakao je Trudo.
Spasilačke službe tragaju za desetinama nestalih u klizištima, pa se strahuje da je broj poginulih znatno veći.
„Izvukli smo se za dlaku, a sada se samo nadamo da ćemo spasiti bar neke kuće. Sve je potopljeno, u kontaktu smo sa komšijama, a vojska nam pomaže da preživimo ovu katastrofu“, rekao je jedan od meštana.
Blokiran je i naftovod „Trans Mauntin“, koji prenosi 300.000 barela nafte dnevno. Desetine hiljada domaćinstava i preduzeća je bez struje.
Pogođena područja dobiće milijardu dolara za početak obnove, saopštili su kanadski zvaničnici, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala