- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska Rada donela zakon: Graničarima dozvoljena upotreba oružja

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGranica između Rusije i Ukrajine
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o jačanju zaštite državne granice koji dozvoljava pripadnicima Granične službe da koriste oružje, kao i druge mere uticaja i specijalna sredstva u skladu sa poveljama Oružanih snaga zemlje.
Odluku je podržao 271 parlamentarac, dok je bilo potrebno najmanje 226 glasova da bi se dokument usvojio.
Novi zakon graničarima daje pravo da izvrše vizuelni pregled lica, stvari, da pregledaju i po potrebi oduzimaju stvari koje mogu predstavljati materijalni dokaz ili mogu da naštete životu ili zdravlju ljudi.

Zakon takođe dozvoljava graničarima upotrebu vatrenog oružja za odbijanje napada na vojnika ili službenika Granične službe u slučaju opasnosti po život ili zdravlje, za zaštitu ljudi od napada, oslobađanje talaca ili lica koja su protivzakonito lišena sa slobode.

Takođe se oružje može upotrebiti za odbijanje napada na zaštićene objekte, za zadržavanje osobe koja pokušava da pobegne, a koja je počinila teško krivično delo.
Graničarima je dozvoljeno da koriste lisice, šlemove, gumene i plastične palice, suzavce, sredstva napunjena suznim ili nadražujućim supstancama, sredstva za prinudno zaustavljanje vozila.
Pored toga, pripadnici granične službe mogu da koriste vatreno oružje za zaustavljanje vozila, čak je dozvoljeno da ga oštete ako vozač svojim postupcima predstavlja pretnju po život ili zdravlje ljudi.
U cilju zaštite državne granice, graničari mogu da koriste i tehnička sredstva granične kontrole, inženjersku municiju, ograde.
Zakon još treba da potpiše predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2021
Zelenski: Stvaranje zajedničke države Rusije i Belorusije ─ opasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala