- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvatska je prošlost – Rusija ima težak put i pet mogućih „mina“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaDetalj sa utakmice Rusija – Hrvatska
Detalj sa utakmice Rusija – Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Rusije nije uspela da se direktno plasira na Mundijal u Kataru i putem baraža pokušaće da izbori kartu za najveće fudbalsko planetarno takmičenje.
„Zbornajoj komandi“ bio je potreban bod na „Poljudu“ protiv Hrvatske, ali sama je sebe pobedila, postigavši autogol u završnici, i Hrvati su se kvalifikovali za Svetsko prvenstvo.
Rusija i dalje ima šansu, ali zbog novog sistema u baražu biće znatno teže obezbediti vizu za Katar, u odnosu na prethodna doigravanja.

Ko se plasirao u baraž?

Portugalija (nosilac)
Škotska (nosilac)
Italija (nosilac)
Rusija (nosilac)
Švedska (nosilac)
Vels (nosilac)
Poljska
Severna Makedonija
Turska
Ukrajina
Austrija
Češka
Kao što ste mogli da pročitate, šest reprezentacija spada među nosioce, radi se o timovima koji su imali najviše bodova kao drugoplasirani i oni će imati prednost domaćeg terena u baražu.

Kako funkcioniše sistem i protiv koga Rusija ne može da igra?

FIFA je saopštila da Rusija u baražu ne može da se sastane sa Ukrajinom, što automatski znači da se putevi dveju reprezentacija razilaze u doigravanju.
Kada je reč o sistemu, nacionalni timovi biće podeljni u tri kostura po četiri reprezentacije, i samo će pobednik tog kostura obezbediti plasman na Mundijal.
To znači da će od dvanaest reprezentacija samo tri doći do karte za Katar, što dodatno otežava reprezentacijama put do Šampionata.
Igraće se po sistemu polufinale-finale, igra se samo jedna utakmica, a domaćini polufinala biće nosioci, dok će dodatni žreb odlučiti koja će reprezentacija igrati pred svojom publikom u finalu baraža.

Kada je žreb za plej-of i kada se igraju utakmice?

Žreb za baraž održaće se 26. novembra u Cirihu i tada ćemo saznati protiv koga će Rusija igrati u polufinalu, kao i ko bi mogao da im bude potencijalni rival u finalu.
Jednom kada se saznaju imena, onda će se sva pažnja preusmeriti na 24. i 29. mart 2022. godine kada su na programu polufinalni i finalni mečevi tri kostura.

Ko su favoriti u baražu?

O favoritima je teško pričati jer je u jednoj utakmici sve moguće, ali ako pogledamo na papir jasno je da se Portugalija i Italija izdvajaju po kvalitetu.
S obzirom da imaju samo tri mesta i da su u baražu tako dve jake selekcije, to ostalim čini posao još težim, ali Srbija je pokazala da Portugalija nije nepobediva, dok je i Italija pokazala određene slabosti nakon što je osvojila titulu šampiona Evrope.
Ne treba nikoga otpisati, pogotovo ne selekcije koje nisu domaćini, pošto takođe u primeru Srbije, ovoga puta iz baraža za Evropsko prvenstvo, može da se vidi da je nekada lakše igrati kao gost ovakve mečeve gde postoji neverovatan pritisak.

Ključni datumi

26.11.2021. – žreb za baraž;
24.3.2022. – polufinala baraž;
29.3.2022. – finala baraža;
1.4.2022. – žreb za grupnu fazu Svetskog prvenstva;
21.11.2022. do 18.12.2022. – Svetsko prvenstvo Katar.
Borjan heroj Kanade – spektakularnim odbranama vodi ekipu ka Kataru! /video/
Ukrajinci okrenuli naopako rusku zastavu – Bosanci hteli obračun jer su mislili da je srpska /video/
Ruski tragičar je ponovo preživeo isti košmar /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala