- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef NATO-a priznao: Rusija ostvarila značajan napredak u oblasti hipersonike

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je tokom obraćanja na forumu „NATO indastri“ da je Rusija uspela da ostvari značajan napredak u oblasti razvoja hipersoničnih tehnologija.
„I Rusija učestvuje u toj trci i ostvaruje značajan progres, pre svega u hipersoničnim tehnologijama“, priznao je šef NATO-a.
Stoltenberg je dodao da Moskva takođe ulaže sredstva u razvoj svog potencijala u sajber-prostoru i istraživanje svemira.
Pored toga, visoko je ocenio uspehe Kine u oblasti tehnologija, navodeći da je Peking „ostvario rekordan napredak tokom poslednjih godina“.
S tim u vezi, težnju Kine da postane „svetski lider u oblasti veštačke inteligencije“ do 2030. godine i da ima „tehnološki najnaprednije Oružane snage na svetu“ do 2050. godine nazvao je „sasvim realnom“. On je primetio da Peking ulaže značajna sredstva u razvoj naprednih tehnologija i da ih operativno koristi u vojnoj oblasti.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je ranije da je fregata „Admiral Gorškov“ uspešno lansirala hipersoničnu raketu „Cirkon“, koja je pogodila metu u vodama Belog mora.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 3. novembra saopštio da će rakete „Cirkon“ početi da ulaze u službu ruske mornarice od 2022. godine.
Raketa avangard - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Hiperzvučno oružje postalo noćna mora za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala