- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska varijanta delta soja virusa dobila zvaničan naziv

CC0 / piksabej / Korona virus
Korona virus - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Dominantna u Rusiji i susednim zemljama vrsta soja delta virusa SARS-KoV-2, koji je već nazvan „ruski“, dobio je svoje zvanično ime. Pod nazivom AY.122 uvršten je u registar nomenklature virusa korona „Pangolin“.
Prvi put se nova grana virusa pojavila u Slovačkoj u januaru ove godine. Krajem maja-početkom juna se pojavila i u Rusiji. Do jeseni je udeo AY.122 bio veći od 80 odsto od genoma koji su se nalazili u javnoj bazi GISAID ruskih uzoraka, koji su se proširili u Kazahstan, Ukrajinu, Tursku i Finsku. U Izraelu se iz njega izdvojio podtip AY.122.1.
„Glavni kamen spoticanja u klasifikaciji ovog podtipa ‘delta’ soja je bilo nepouzdano ponašanje jedne od dve karakteristike njegove mutacije - Orf7a:P45L. Na kraju je odlučeno da se za identifikaciju nove grane virusa iskoristi njegova druga pouzdanija mutacija NSP2_K81N (ona je poznata i pod nazivom Orf1a:K261N)", saopštio je na Fejsbuku Dmitrij Prus genetičar iz Solt Lejk Sitija.
Karakteristike koje su izdvojene ovom mutacijom su postale odlučujući faktor za davanje naziva. Informatičari iz oblasti biologije su podneli zahtev kroz sistem, dalje je sve tehnička stvar. Podatke o genomima su uneli u programe koji su odredili na koju liniju se odnosi.
Ova mutacija se nalazi u nestrukturnim genima, a ne u proteinu virusa na koji cilja većina vakcina. Zato, po mišljenju eksperata, ona neće uticati na otpornost „ruskog" virusa na antitela. Što se tiče naziva, oznaka AY se koristi za sve varijante delta virusa, a 122 predstavlja redni broj grane virusa.
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Vakcinacija "Sputnjikom Lajt" svakih pola godine - najbolja zaštita od korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala