Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština najavila nove mere, stigle reakcije iz Beograda

© Tanjug / MIRJANA MITROVICSrpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici
Srpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Povodom najave iz Prištine da će se uvesti nove mere na neke proizvode iz Srbije, tačnije na konditorske proizvode, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je istakla da je reč o političkoj, a ne o ekonomskoj ili trgovinskoj meri, odnosno odluci.
„Povodom ove najave iz Prištine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će se obratiti institucijama u Briselu, kao i Sekretarijatu CEFTA kao i ambasadama Kvinte. CEFTA je najveći oblik trgovinske zajednice i najava ovakvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže“, rekla je Matićeva, prenosi Tanjug.
Dodala je da se nada da najavljena odluka ipak neće biti doneta.
Ukoliko se najava iz Prištine sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Petković: Prištinu ne zanima normalizacija odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je Priština, najavom da će uvesti nove mere protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, pokazala da je ne zanima normalizacija odnosa.
Petković je u objavi na Tviteru ukazao na to da Priština tim potezom krši sporazum CEFTA i potkopava Briselski sporazum.
„Nakon odbijanja Prištine da učestvuje u konstruktivnom dijalogu u Briselu, dolazi do novih jednostranih poteza Aljbina Krtija, čiji saradnici najavljuju novu blokadu za srpske proizvode. Ovim krše sporazum CEFTA, potkopavaju Briselski sporazum i pokazuju da ih normalizacija ne zanima", napisao je Petković.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo da, dok se Beograd zalaže za inicijativu „Otvoreni Balkan“, Priština postavlja nove barijere i blokade i da je to „njihovo pravo lice“.
Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u vladi privremenih prištinskih institucija, Rozeta Hajdari, najavila je ranije danas mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, zbog „zaštite lokalnih proizvođača od uvoza“.
EKONOMIJA
Priština maše novim merama: Smetaju im slatkiši i keks iz centralne Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala