- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Pod ovakvim uslovima – ne“: Japanski diplomata odustao od konferencije u SAD

CC0 / Pixabay / Vašington
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Japana povukao se sa planirane konferencije za novinare, u sredu u Vašingtonu, sa kolegama iz Južne Koreje i SAD, nakon teritorijalnog spora između Tokija i Seula, saopštio je portparol japanske ambasade.
Zamenik državnog sekretara SAD Vendi Šerman je morala da odgovara na pitanja u odsustvu južnokorejskog diplomate Čoija Džonga Kuna i japanskog zamenika ministra spoljnih poslova Takea Morija, sa kojim je razgovarala tri sata, preneo je Rojters.
Šerman je rekla da postoje neke bilateralne razlike između Tokija i Seula koji bi trebalo da se reše, ali je dodala da otkazivanje zajedničke konferencije za novinare nije povezano sa ranijim trilateralnim susretom, koji je nazvala konstruktivnim i značajnim.
Portparol japanske ambasade naveo je da je Tokio uložio oštar protest u utorak oko posete šefa južnokorejske policije spornim ostrvima između dve zemlje, koje se u Japanu zovu Takešima.
Grupu ostrva koje čine uglavnom vulkanske stene kontroliše Seul, koji ih zove Dokdo, ali i Japan ih smatra svojim.
„Pod ovakvim uslovima, odlučili smo da nije primereno da održimo zajedničku konferenciju za novinare“, poručio je portparol ambasade Japana.
Čoi je rekao novinarima u Vašingtonu da ih je japanska strana obavestila da neće učestvovati na konferenciji, neposredno pre nego što su počeli trilateralni razgovori, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala