- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka usvojila nove mere posle dramatičnog upozorenja

© AP Photo / Jens BuettnerMaketa virusa korona iznad trgovačke ulice ispred katedrale u Šverinu tokom zaključavanja u Nemačkoj
Maketa virusa korona iznad trgovačke ulice ispred katedrale u Šverinu tokom zaključavanja u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Nemački zakonodavci odobrili su danas nove mere za suzbijanje rekordnog broja infekcija virusom korona, nakon što je direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi se zemlja mogla suočiti sa „zaista užasnim Božićem“.
Među novim merama je i zahtev zaposlenima da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od kovida 19 ili da su bili negativni na testu na virus, kako bi mogli da pristupe radnom mestu.
Mere su usvojene u Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, glasovima socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata, prenosi agencija AP, podsećajući da ove tri stranke trenutno pregovaraju o formiranju nove vlade.
Nove mere treba da odobri i gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat.
Nemačka agencija za kontrolu bolesti „Institut Robert Koh“ prijavila je 65.371 novih dnevnih slučajeva, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord i nastavljen je uzlazni trend na koji su stručnjaci upozoravali nedeljama.
„Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere“, poručio je direktor instituta Lotar Viler tokom onlajn debate.
On je rekao da Nemačka treba da poveća stopu vakcinacije na znatno iznad 75 odsto, sa sadašnjih 67,7 odsto.
Neki regioni u Nemačkoj imaju stopu vakcinacije koja dostiže tek 57,6 odsto.
Viler je pozvao na zatvaranje klubova i barova, obustavu velikih događaja i da se pristup mnogim delovima javnog života ograniči na one sa vakcinom ili sertifikatima o oporavku od kovida.
Upozorio je i da se bolnice širom Nemačke bore da pronađu krevete za pacijente sa kovidom 19 i one sa drugim bolestima.
Nošenje zaštitnih maski i na otvorenom  - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
DRUŠTVO
3G, 2G, 1G – šta ovo zapravo znači u vreme korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala