- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napeto u Južnom kineskom moru: Filipinski brodovi uplovili, Kina preduzela mere

© AP Photo / Zha ChunmingDva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi.
Dva broda kineske ratne mornarice u Južnom kineskom moru ispaljuju rakete na jednoj od vojnih vežbi. - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Kineska obalska straža preduzela neophodne mere zbog dva filipinska broda koja su uplovila u vode Južnog kineskog mora, potvrđeno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Portparol Ministarstva Džao Liđijan saopštio je da su dva filipinska broda, bez odobrenja Kine, uplovila u vode ostrva Ninša, zbog čega je kineska obalska straža preduzela neophodne mere.
On je dodao da je situacija u ovom području mirna i da su dve zemlje u kontaktu.
Filipinski marinci zauzeli su atol u Južnom kineskom moru, što je izazvalo oštar protest Kine, ali i upozorenje filipinske vlade da su njeni brodovi "pokriveni" odbrambenim sporazumom sa SAD, izjavio je visoki zvaničnik iz Manile, preneo je AP.
Ministar spoljnih poslova Teodoro Loksin junior rekao je da niko nije povređen u incidentu u spornom području u utorak, ali da su dva broda za nabavku morala da obustave misiju isporuke namirnica filipinskim snagama u atolu Sekond Tomas, koje se nalazi u regionu zapadne filipinske provincije Palavan, koja je međunarodno priznata kao ekskluzivna ekonomska zona te zemlje.
Loksin je naveo da je potez kineskih brodova "ilegalan" i zatražio od njih da se povuku.
Filipinska vlada je prenela Kini "ljutnju, osudu i protest zbog incidenta".
"Ovo neuspelo samoobuzdavanje preti da ugrozi specijalne odnose koje imaju Filipini i Kina, na kojima su vredno radili predsednik Rodrigo Duterte i njegov kineski kolega Si Đinping", dodao je Loksin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala