- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nadvija se nova raketna kriza u Evropi

© AP Photo / Mark WrightRaketne probe američkog protivraketnog sistema "Egis ašor"
Raketne probe američkog protivraketnog sistema Egis ašor  - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog perspektivi za pojavu raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, a nova kriza se približava, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Imamo mnogo pitanja o perspektivama za pojavu raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, kuda se krećemo. Očigledno je da se nadvija nova kriza“, rekao je Rjabkov za „Prvi kanal“.
Prema njegovim rečima, Moskva je takođe zabrinuta što Sjedinjene Američke Države „spuštaju prag za upotrebu nuklearnog naoružanja, spremajući se za to doktrinarno i materijalno“.
Početkom 2019. Vašington je najavio jednostrano povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za njegovo kontinuirano kršenje. Moskva odbacuje sve optužbe. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin kasnije je dao novu inicijativu za rešavanje situacije sa rastućim tenzijama u Evropi nakon povlačenja SAD iz ovog Sporazuma. On je, između ostalog, rekao da je Moskva spremna dobrovoljno da ne rasporedi rakete 9M729 na evropskom delu Rusije, ali u uslovima recipročnih koraka NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.
Na samitu NATO-a održanom u junu, učesnici su izjavili da ne smatraju prihvatljivim predlog Rusije o moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi nakon raskida odgovarajućeg sporazuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala