- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Merkelova o objavi prepiske Lavrova sa nemačkim i francuskim kolegom: Nisam iznenađena

© AP Photo / Michele TantussiNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
V. d. nemačkog kancelara Angela Merkel izjavila je da nije iznenađena što je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo prepisku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa francuskim i nemačkim kolegama.

„Ne iznenađuje toliko to što su pisma objavljena. Ja mnoga svoja pisma čitam u novinama. U tom smislu nema šta da se krije“, rekla je Merkelova na konferenciji za štampu.

Istovremeno je izrazila žaljenje što u poslednje vreme nije bilo sastanaka u „normandijskom formatu“ na nivou ministara spoljnih poslova ili lidera i rekla da smatra da objava diplomatske prepiske ništa ne menja.
Kako je navela, francuska, nemačka i ruska strana imaju apsolutno različite stavove o tome zbog čega u poslednje vreme nije bilo tih sastanaka.
„Molila sam ruskog predsednika Vladimira Putina da takav sastanak bude održan dok sam na poziciji kancelarke. Čak sam želela susrete na nivou lidera, ali nije uspelo. Žalim zbog toga“, dodala je v. d. nemačkog kancelara.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo za Sputnjik da su Berlin i Pariz dali nekoliko konkretnih predloga za sastanak ministara spoljnih poslova u „normandijskom formatu“, ali da je „Rusija odbila takav sastanak“.
Prethodno je MIP Rusije saopštio da se u poslednje vreme iskrivljuje pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi održavanju mogućeg ministarskog sastanka u „normandijskom formatu“ o rešavanju ukrajinske krize. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke. Nakon toga je šef ruske diplomatije izjavio da će sastanak u „normandijskom formatu“ biti održan tek kada Kijev ispuni sve što je dogovoreno Minskim sporazumima.
„Normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu. Prethodni samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme, strane na različitim nivoima razgovaraju o perspektivama za saradnju u ovom formatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala