- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o prepisci sa nemačkim i francuskim kolegom: Ona pokazuje da Kijev sabotira Minske sporazume

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Prepiska ministara spoljnih poslova Rusije, Nemačke i Francuske koja je objavljena u sredu prilično rečito pokazuje da Kijev sabotira Minske sporazume, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Može se reći da su dosadili. Ni mojim kolegama ne priliči da se tako ponašaju, kada su svakog dana u poslednje dve nedelje, kada se raspravljalo o njihovoj inicijativi da se okupimo na nivou ministara spoljnih poslova, davali arogantne, ne baš etičke izjave: kao, svi su spremni, Putin je naredio, ali Lavrov ne želi. To je bilo otprilike tako“, odgovorio je Lavrov na pitanje zašto je prepiska objavljena.

„Što se tiče objavljene prepiske, mislim da ona prilično rečito izražava suštinu pitanja. Ne to ko je koga pozvao i ko zašto nije mogao da dođe, već upravo suštinu sabotaže koju ukrajinski režim dosledno sprovodi prema Minskim sporazumima. Oni ne žele da sprovode ‘Minsk’, žele da ga revidiraju“, dodao je ministar.

Sastanak u normandijskom formatu ─ kad Kijev ispuni Minske sporazume

Lavrov je dodao da će se sastanak u normandijskom formatu održati tek kada Kijev ispuni sve što je dogovoreno Minskim sporazumima.

„Sastaćemo se isključivo onda kada nas informišu da je Kijev sproveo sve što je zapisano u prethodnim odlukama. Pre svega, to je specijalni status Donbasa, konsolidacija ovog statusa u Ustavu Ukrajine, koji treba da uključi element decentralizacije kako je zapisano u Minskim sporazumima, to su bezuslovne amnestije i, naravno, to je održavanje izbora po pravilima dogovorenim između Kijeva, Donjecka i Luganska na osnovu principa OEBS-a“, objasnio je Lavrov.

Čim to bude urađeno, vratiće se puna kontrola Ukrajine nad delom granice sa Rusijom koji sada Kijev ne kontroliše.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da se u poslednje vreme iskrivljuje pozicija Moskve, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi održavanju mogućeg ministarskog sastanka u „normandijskom formatu“ o rešavanju ukrajinske krize. S tim u vezi, Ministarstvo je objavilo prepisku Lavrova sa kolegama iz Francuske i Nemačke.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.
„Normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razmotrili pitanje rešavanja konflikta u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala