- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Danski mediji: Kako je Bajden pomogao Putinu da preuzme dominaciju u Evropi

© POOL / Uđi u bazu fotografijaDžo Bajden u Ženevi
Džo Bajden u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Profesor istorije Henrik Jenson u kolumni za danski list Jyllands-Posten izrazio je mišljenje da je odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne sprečava puštanje u rad ruskog gasovoda „Severni tok 2“ kardinalno promenilo ravnotežu naga u Evropi u korist Moskve.
Istoričar je optužio Rusiju za organizaciju migrantske krize na granici Poljske i Belorusije i naglasio da EU ne može da reši taj problem.
„Pre nekoliko godina EU je mogla da razgovara sa Rusijom sa pozicije sile. Sada to više nije slučaj. Danas je potpuno suprotno. Nešto vrlo važno se desilo kada je Džozef Bajden, letos, dao zeleno svetlo Putinovom gasovodu „Severni tok 2“. I to ne samo za države kroz koje on prolazi“, napisao je Jensen.
Po njegovom mišljenju, Evropa slabi, ne samo kao geopolitički igrač koji ne može da pronađe efikasnu strategiju u uslovima migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, već i u kulturnom i intelektualnom planu.
Kako je ukazao Jenson, u vodećim evropskim državama sada postoje snažne grupe ljudi koji sopstvenu civilizaciju smatraju "štetnom za svet". Kako je objasnio stručnjak, oni u zapadnoj istoriji vide istoriju ugnjetavanja. Pored toga, taj pokret ne smatra da "kulturno razvodnjavanje", izazvano povećanjem protoka migranata, može predstavljati opasnost. Zbog uticaja ovog pravca evropski rukovodioci nemaju jasnu viziju niti mogu da donose realne odluke o evropskoj bezbednosti, zaključio je Jensen.
London: Aktiviraćemo se u Crnom moru, na Balkanu, Baltiku... - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Britanija poziva EU: Bojkotujte "Severni tok 2"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala