- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorske sankcije i za šefa FSB na Krimu

© Sputnik / SputnjikZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Crna Gora je prihvatila nove restriktivne mjere EU, uvedene Rusiji zbog Krima, pa je na listu lica, subjekata i tijela koja podliježu takvim mjerama dodato još osam imena.
Deklaracija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, kojom se potvrđuje da se Crna Gora usaglasila sa novim mjerama Evropske unije, objavljena je danas u Briselu.
Na crnoj listi EU, koju je prihvatila Crna Gora, nalazi se i Leonid Mihajluk, šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) na Krimu i Sevastopolju.
„Savjet je 11. oktobra 2021.godine usvojio Odluku (CFSP) 2021/17921 o izmjenama i dopunama Odluke 2014/145/CFSP. Odlukom Savjeta osam lica dodaje se na listu lica, subjekata i tijela koja podliježu restriktivnim mjerama“, navodi se u deklaraciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost.
Navodi se da se zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, EFTA država Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, pridružuju ovoj odluci Savjeta.
„Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je“, piše u tekstu deklaracije.
Prema Službenom glasniku EU, pojedinci obuhvaćeni novim sankcijama su, pored Leonida Mihajluka, šefa ruske Federalne službe bezbjednosti na Krimu i Sevastopolju, i Vladimir Terentijev, načelnik Glavnog istražnog odjeljenja Istražnog komiteta Rusije za Krim, i vojni tužilac u Rostovu na Donu.
Na crnoj listi je, pri sadašnjem stanju, 185 pojedinaca i 48 pravnih lica. Restriktivne mjere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.
Ove pojedinačne sankcije su dio tri runde sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014. godine, zajedno sa sektorskim ekonomskim sankcijama koje su produžene u julu do 31. januara 2022. Sankcije uvedene građanima i kompanijama na Krimu ostaće na snazi do kraja juna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala