Zašto je Dostojevski uprkos prikazu čovekovog posrnuća ipak optimističan pisac /video/

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaStanica metroa Dostojevski u Moskvi
Stanica metroa Dostojevski u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Zašto smatra da je antropologija Dostojevskog veoma optimistična iako je on, po mišljenju mnogih, mračan i težak pisac?
Da li se reč genija takvog formata gromoglasno čuje kroz vreme sve do danas zato što nas opominje i ukazuje gde su neuralgične tačke posrnuća čovekovog bića i morala, njegov raskid sa onim što ga čini uzvišenijim i boljim – za Sputnjik govori univerzitetski profesor, filozof, antropolog i književnik Sonja Tomović Šundić, autor tri knjige o Dostojevskom, objavljene u godini obeležavanja dva veka od rođenja ruskog velikana.
„Dostojevski je neko ko je na najdublji način osvetljavao ljudsku dušu, život, životne situacije, nalazeći ono mesto gde se začinje zlo i gde čovek odstupa od onoga što je ljubav, duhovnost, sloboda. To su ona mesta gde čovek, pokušavajući da bude što više slobodan, zapada u neslobodu, u različite vrste ropstva i tiranije. To demonstriraju svi junaci Dostojevskog. Istovremeno svi oni nose i živu nadu u spasenje, u iskupljenje greha, i tu nadu niko u svetskoj kulturi nije predstavio na tako plastičan i živ način kao Dostojevski“, kaže Sonja Tomović Šundić u emisiji „Orbita kulture“.
Rusija i svet obeležavaju 200 godna od rođenja ovog velikog pisca.
Prema podacima UNESKO, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala