- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Reči Masa – pogubne, kako je lako Berlin svalio krivicu za krizu na Srpsku

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je pogubnim reči i ocene nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o unutrašnjoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.
Zaharova je prokomentarisala intervju nemačkog ministra koji je 11. novembra objavljen u bosanskim medijima.
„Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena“, istakla je portparolka.
Kako je rekla, time je Berlin samovoljno imenovao krivce.
Već se čuju pretnje uvođenjem različitih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene Bosne i Hercegovine, koji zakonitim političkim metodama štite Ustavna prava zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku, navela je portparolka.
Ona smatra da Mas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u Bosni i Hercegovini.
„Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje“, ocenila je.
Zaharova je nazvala paradoksalnim reči nemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.
„Takođe je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovim takozvanim strašnim alatima“, konstatovala je diplomata.
Podsetimo, šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je, između ostalog, izjavio da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali je dodao da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.
RS - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
REGION
Nemci tvrdo protiv Dodika i Srpske: Radikalan plan koji nema podršku ni u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala