- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Treba strpljenja: Proces sertifikacije „Severnog toka 2“ je komplikovan

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Odluka nemačkog regulatora o obustavljanju procesa sertifikacije kompanije-operatora „Severnog toka 2“ nije politizovana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U ovom slučaju zaista postoje određeni protokoli, norme evropskog zakonodavstva u vezi sa tim. Kompanija-operator spremna je da ispuni sve zahteve važećeg zakonodavstva kako bi se što pre pokrenuo taj projekat koji je važan za sve“, dodao je portparol ruskog predsednika.

Takođe je naglasio da je sertifikacija gasovoda prilično komplikovan proces.
„Kompanija-operator ispunjava sve neophodne zahteve regulatora – juče smo videli prilično brzu reakciju kompanije 'Severnog toka 2'. Biće otvorena nova kompanija kako bi se ispunili zahtevi... Od samog početka je bilo jasno da će biti potrebno strpljenje. Mi smo, kao ruska strana, sigurni da je projekat sam po sebi važan za Evropu“, pojasnio je Peskov.
Prema njegovom mišljenju, energetska kriza u Evropi i realizacija projekta „Severni tok 2“ ne zavise jedno od drugog.
„Što se tiče energetske krize, ipak se radi o dva procesa – iako su iz iste oblasti, nisu međusobno zavisni“, ocenio je Peskov.
Istovremeno je istakao da kompanija „Gasprom“ maksimalno poštuje sve ugovore, te da se njena pouzdanost kao dobavljača gasa u Evropu potvrđuje svakodnevno.
Upitan može li Rusija povećati isporuke gasa preko postojećih maršruta u cilju stabilizacije evropskog tržišta, Peskov je rekao da je to čisto komercijalno pitanje.
„Sve zavisi od dodatnih zahteva, zavisi od spremnosti 'Gasproma' da ispuni te zahteve, to je pitanje direktnih ugovora između kupaca gasa i snabdevača. To su čisto komercijalna pitanja“, ocenio je Peskov.
Podsetimo, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
RUSIJA
Upozorenje iz Nemačke: Veliki problem što „Severni tok 2“ neće raditi celu zimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala