- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija objavila prepisku Lavrova sa kolegama iz Nemačke i Francuske

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da objavi diplomatsku prepisku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa svojim kolegama iz Francuske i Nemačke, Žan-Ivom le Drijanom i Hajkom Masom, kako bi se izbeglo iskrivljavanje stava Moskve o sastanku ministara u normandskom formatu.
„U poslednje vreme izobličava se stav Rusije, njena uloga u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i pristupi za održavanje mogućeg ministarskog sastanka u normandijskom formatu. Da bi se sprečile dalje spekulacije, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odlučilo je da objavi izvore i diplomatsku prepisku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa ministrima spoljnih poslova Nemačke i Francuske Hajkom Masom i Žan-Ivom le Drijanom“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
U objavljenom pismu ministrima Francuske i Nemačke od 16. novembra, Lavrov je upozorio zapadne kolege da će prepiska biti objavljena.
„Navedena prepiska između nas, kao i tekst ovog pisma, biće postavljeni na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova 17. novembra. Uveren sam da ćete razumeti potrebu za takvim nestandardnim korakom, pošto se radi o potrebi da se svetskoj zajednici prenese istina o tome ko i kako izvršava međunarodne pravne obaveze preuzete na najvišem nivou“, ističe se u pismu ruskog ministra.

„Nadam se da će upoznavanje šire javnosti sa ovim primarnim izvorom razjasniti pravu ulogu i namere Rusije u mirovnom procesu i doprineti formiranju političke volje, uključujući i u Nemačkoj i Francuskoj, u korist poštenog rešavanja sukoba u Donbasu na čvrstoj osnovi Minskih sporazuma – bez nekih pokušaja da se sazivaju novi sastanci samo da bi se svaki put išlo sve dalje po volji Kijeva, koji se vodi politikom sabotiranja sopstvenih obaveza pod okriljem svojih zapadnih sponzora koji direktno krše Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti UN“, naglasio je Lavrov.

Sadržaj pisama

Lavrov je 29. oktobra u pismu ministrima spoljnih poslova Francuske i Nemačke istakao značaj nastavka posredničkih napora strana u normandijskom formatu. On je, međutim, naglasio da bi mogući ministarski sastanak „trebalo da bude dobro pripremljen“, uključujući i izradu detaljne zajedničke izjave „sa konkretnim preporukama“ Ukrajini i republikama Donbasa kao stranama u sukobu. Ministar je svojim kolegama poslao ruski nacrt takvog dokumenta, nakon čijeg razmatranja je predloženo da se odredi mesto i vreme pregovora.
U nastavku prepiske, šef ruske diplomatije je ukazao da ga je odgovor koji je 4. novembra dobio od francuske i nemačke „razočarao“. On se požalio na izjave Žan-Iva le Drijana i Hajka Masa da nacrt Rusije sadrži odredbe koje „verovatno neće biti usvojene“ u normandijskom formatu, konkretno – „organizacija direktnog dijaloga između Kijeva, Donjecka i Luganska“.
„Vaša izjava o odbijanju direktnog dijaloga između Kijeva, Donjecka i Luganska diskredituje koautorstvo lidera Nemačke i Francuske prema dokumentu od 12. februara 2015. godine (Minski sporazumi)“, dodao je ministar.
Osim toga, u nacrtu izjave koji je predložila Rusija nalazila se odredba o pripremi sastanka lidera zemalja-učesnica normandijskog formata „za razgovor o političkim i bezbednosnim uslovima, uključujući i organizovanje lokalnih izbora“.
Lavrov je takođe naglasio da se Specijalna posmatračka misija OEBS-a „apsolutno nezadovoljavajuće“ izlazi na kraj sa svojim obavezama u Ukrajini, a svoj mandat može da ispunjava „isključivo kroz pomenuti dijalog“.
U sledećem pismu od 6. novembra, ministar saopštava da je dobio poruku od ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Francuske o predlozima od 29. oktobra i da je razočaran njima.
U poslednjem pismu od 16. novembra, ministar je naglasio da se Rusija sve više suočava sa iskrivljavanjem stava Rusije i njene uloge u rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog konflikta.
„Nažalost, nije izuzetak ni vaša zajednička izjava ‘U podršku Ukrajini’ data u Briselu 15. novembra nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. U njemu ste nam pretili nekim ‘posledicama’ za navodne pokušaje podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, optužili nas za ‘još jedno odbijanje’ da učestvujemo na ministarskom sastanku u normandijskom formatu“, dodao je ministar. Lavrov je dodao i da je bio prinuđen na nekonvencionalan korak – da prepisku objavi.
Lavrov je 14. oktobra rekao da buduća perspektiva normandijskog formata zavisi od sprovođenja Minskih sporazuma od strane Kijeva. On je takođe izrazio iznenađenje što Zapad takvim pritiskom promoviše obnavljanje normandijskog formata, ne obezbeđujući primenu ranijih odluka.
Istovremeno, Lavrov je kritikovao alternativni nacrt izjave Francuske i Nemačke, predložen kao odgovor na rusku inicijativu u vezi sa njihovim tumačenjem Minskih sporazuma.
Komentarišući datum koji su kolege predložile za sastanak u Parizu, 11. novembra, ruski ministar je naglasio da je Rusija više puta objašnjavala nemačkim i francuskim partnerima primarni značaj sadržaja svih mogućih diskusija i konstatacija stanja stvari sa sprovođenjem odluka prethodnih samita.
„Ali čak i apstrahujući se od vaših težnji da se suština zameni protokolarnim događajima radi samih događaja, ne mogu a da ne izrazim čuđenje povodom predloženog datuma“, rekao je on.
Lavrov je dodao da je na marginama samita G20 u Rimu obavestio francuskog ministra spoljnih poslova da sastanak ne može da se održi tog dana zbog već dogovorenog radnog programa u Moskvi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala