- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Kina otvorile globalni Svemirski meteorološki centar

CC0 / / Izlazak Sunca u svemiru
Izlazak Sunca u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
U Pekingu je otvoren Svemirski meteorološki centar rusko-kineskog konzorcijuma, navodi se na zvaničnom nalogu Meteorološke uprave Kine na mreži „Vičet“.
Kako je precizirano, zvanična ceremonija otvaranja održana je 16. novembra, a Svemirski meteorološki centar radiće pod zajedničkom upravom meteorološke uprave Kine, uprave za civilnu avijaciju Kine i Federalne službe Rusije za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine (Roshidromet). Njegov cilj će biti ubrzanje razvoja meteoroloških usluga za industriju međunarodne civilne avijacije.

„Saradnja sa Rusijom u međunarodnim poslovima i izvršavanju međunarodnih obaveza omogućiće Kini da poveća svoj uticaj u sferi praćenja svemirske prognoze za potrebe avijacije“, rekao je zamenik šefa Meteorološke uprave Kine Ju Žucun.

Takođe je izrazio nadu da će obe strane nastaviti da razvijaju saradnju u oblasti razmene podataka, integracije proizvoda i provere prognoza kako bi pružale preciznije i praktičnije podatke i usluge za civilnu avijaciju.
U dokumentu je naglašeno da svemirsko vreme utiče na visoko tehnološke sisteme, uključujući kretanje satelita, bezbednost letova, vazduhoplovnu komunikaciju i pouzdanost avionike, kao i na zdravlje ljudi.
Kina i Rusija su 2018. godine podnele zahtev za formiranje regionalnog centra svemirske prognoze. Prošle godine je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju imenovala konzorcijum Rusije i Kine za globalnog provajdera informacija o svemirskoj prognozi usled čega je rusko-kineski konzorcijum postao četvrti globalni centar za svemirsku prognozu.
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Kongres SAD: Rusija i Kina - pretnja za Ameriku u kosmosu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala