- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prva država otvara ambasadu u metaverzumu

CC0 / Pixabay / Društvene mreže
Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Ostrvska država Barbados proširila je svoj diplomatski domet na virtuelni svet, nakon što je, kao prva suverena zemlja u svetu, potpisalo sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade u metaverzumu.
Vlada Barbadosa je u nedelju zvanično potpisala sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade u „Decentralendu“, digitalnom okruženju zasnovanom na Itirijumu, izvestio je „Koin desk“, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine zemlje. Tehnološka platforma je takođe objavila ovaj potez u tvitu.
Ostrvo ne planira da zaustavi svoju digitalnu ekspanziju i uređuje detalje za slične poslove sa nizom drugih platformi virtuelne realnosti, uključujući „Somnijum spejs“ i „Supervorld“, navodi ministarstvo.
Kada su zvaničnici prvi put odobrili ambasadu metaverzuma u avgustu, vlada je projekat opisala kao oblik „tehnološke diplomatije“, rekavši da bi mogao da otvori vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim nacijama.
Planirano za januar, otvaranje ambasade učiniće Barbados prvom zemljom na svetu koja je priznala „digitalnu suverenu zemlju“.
Mada je ova inicijativa još uvek u ranoj fazi i donekle eksperimentalna, ona prati druge poteze ove države poslednjih godina, uključujući stvaranje elektronskog barbadoskog dolara 2016.
Taj koncept je predvodio sadašnji ambasador Barbadosa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Gabrijel Abed, koji takođe predvodi napore za uspostavljanje metaverzum ambasade, prenosi RT.

„Ambasade su početna tačka za dobijanje vize za ulazak u neku zemlju ili putovanja bez viza. Možete li zamisliti kako bi to izgledalo virtuelno? I kuda bi vas ta e-viza mogla odvesti?”, Abed je rekao u intervjuu za „Koin desk“.

Kombinujući elemente društvenih medija i virtuelne stvarnosti, koncept „metaverzuma“ stalno dobija na popularnosti i izaziva interesovanje. Prošlog meseca, „Fejsbuk“ je najavio da će se rebrendirati na novu matičnu kompaniju „Meta“ i nastojati da se proširi na metaverzum, dok desetine drugih firmi, uključujući „Majkrosoft“, „Roblok“ i Nvidia“, takođe žele da razviju softver i hardver kako bi napajali digitalni svet, navodi Si-En-Bi-Si.
Virtuelni svet - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Podkast
Metaverzum – šta nam donosi novi virtuelni svet? | Tehnogram
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala