- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Poljske: Ne priznajemo dogovore između Nemačke i Belorusije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Varšava neće podržati predloge za izlazak iz migrantske krize koje su dale Nemačka i Belorusija i do kojih će Berlin i Minsk doći bez njenog učešća, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

„Rekao sam predsedniku (Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru) da Poljska neće priznati nikakve sporazume koji budu postignuti mimo nas“, prokomentarisao je Duda kontakte nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

On je dodao da sve odluke koje obavezuju poljske vlasti da preduzmu bilo kakva dejstva treba da budu donete uz učešće Varšave.
„Zbog toga ne priznajemo nikakve druge sporazume i nećemo ih ispunjavati. Nećemo raditi ništa što je dogovoreno iza naših leđa. Mi smo suverena država koja ima pravo da samostalno odlučuje“, istakao je poljski predsednik.
Prema njegovim rečima, Štajnmajer ga je uveravao da je Merkelova u razgovorima sa Lukašenkom i Putinom samo izrazila „čvrst stav” Berlina po ovom pitanju.
„Predsednik je rekao da je razgovor Merkelove i sa Putinom i sa Lukašenkom, što me je iznenadilo, jer pre toga niko od ozbiljnih lidera nije razgovarao sa Lukašenkom, koji je falsifikovao izbore, samo su se dotakli čvrstog stava Nemačke koji je zasnovan na o tome da oni moraju da odustanu od napada na granicu, da prestanu da stvaraju ovu krizu, ovo je hibridni napad“, rekao je Duda.
Merkelova i Lukašenko održali su dva telefonska razgovora protekle sedmice. Prema rečima beloruskog lidera, u prvom slučaju on je predložio varijante za rešavanje migrantske krize, a nemačka kancelarka je napravila pauzu kako bi o tome razgovarala sa članicama Evropske unije.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Migranti dobijaju humanitarnu pomoć u logističkom centru - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SVET
Smiruje se kriza na granici Belorusije i Poljske: Prvi avion sa migrantima se vraća na Bliski istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala