- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

CC0 / Pixabay / Platne kartice
Platne kartice - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, kompanija „Viza“ i „Masterkard“, potpisali su danas sporazum o saradnji kojim je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.
Reč je o projektu podrške malim trgovcima i institucijama da moderniziju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije.
Ministar Mali rekao je da je sporazum potpisan sa ciljem da se podrže mali preduzetnici, mikro i mala preduzeća u procesu digitalizacije i u procesu nabavke onih uređaja koji podržavaju bezgotovinsko plaćanje.
Podsetio je da Ministarstvo finansija trenutno sprovodi i druge dve velike inicijative: novi sistem fiskalizacije i e-fakture.

„Kada je reč o novom sistemu fiskalizacije, pozivam sve preduzetnike, sve one koji su obveznici novog Zakona o fiskalizaciji, da u što kraćem vremenskom periodu nabave nove fiskalne uređaje“, rekao je Mali.

Istakao je da se u ovom trenutku oko 40.000 preduzeća prijavilo i da je već 11.000 fiskalnih uređaja odobreno od strane Poreske uprave.
„Očekujem da će do kraja roka uvođenja novog sistema fiskalizacije, što je kraj aprila, svi obveznici biti u potpunosti spremni za tu veliku promenu“, rekao je Mali.
Govoreći o e-fakturama, Mali je istakao da je i to bio jedan od zahteva privrede, dodajući da će se on sprovoditi u dve faze.
Objasnio je da će do kraja godine sva javna preduzeća i korisnici javnih sredstava uvesti e-fakture, a do kraja 2022. godine i privatni sektor koji je u sistemu PDV-a.
Mali je ukazao da te dve inicijative treba da doprinesu transparentnijem, atraktivnijem, konkurentnijem poslovnom okruženju u našoj zemlji.
„I ovaj sporazum koji smo danas potpisali, s obzirom da podrazumeva do 25.000 uređaja koje će i NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike, omogućiće osim proces fiskalizacije i bezgotovinsko plaćanje“, rekao je Mali.
Dodao je da se to uklapa u strategiju koja je vezana u promociju bezgotovinskog plaćanja i za borbu protiv sive ekonomije.
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović cilj ove inicijative je da pomognemo malim privrednicima i državnim institucijama da modernizuju svoje poslovanje tako što će uvesti opciju bezgotovinskog plaćanja i građanima ponuditi izbor i bolji način plaćanja.
Dodaje da se tu misli na sve načine bezgotovinskog plaćanja – kartično, instant, promociju m-bankinga, e-komerca...
„Ono što čini okosnicu ovog programa je posebna subvencija za nabavku do 25.000 POS terminala, koji su namenjeni pre svega maloj privredi i određenim institucijama, ali onima koji do sada nisu nudili mogućnost bezgotovinskog plaćanja“, rekla je Jovanović.
S tom subvencijom, dodaje, žele da pomognu maloj privredi da nabave najsavremenije uređaje koji mogu da funkcionišu i kao POS terminal i kao fiskalna kasa.
Jovanovićeva je istakla da će uz jačanje infrastrukture subvencionisanjem post terminala, to doprineti i da se zvanična statistika unapredi, dodajući da je ona za sada solidna.

„Trenutno statistika kaže da na 110.000 POS terminala može da se plati bezgotovinski, ali to je i dalje za 2,2 puta manje nego što je prosek EU na milion stanovnika, tako da će ovo biti doprinos i u tom smislu“, rekla je Jovanovićeva.

Dodaje da će ova inicijativa biti i jedan od stubova za suzbijanje sive ekonomije, zajedno sa reformom onlajn fiskalizacije, e-faktura, e-javnih nabavki.
Prvi sekretar ambasade Nemačke za međunarodnu saradnju Kristijan Šiling rekao je da je ova inicijativa sjajan primer javno-privatnog partnerstva između Vlade Srbije, GIZ-a, NALED-a, „Vize“ i „Masterkarda“ u cilju promovisanja bezgotovinskog plaćanja.
Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srbije prepoznala značaj ove inicijative za njenu ekonomiju i građane.
Istakao je da su neki od ciljeva ove inicijative da podrži male biznise, da obezbedi fer konkurenciju na tržištu, da približi Srbiju evropskim standardima, da smanji sivu ekonomiju...
Direktorka GIZ-a Srbija Daniela Funke istakla je da ovaj program predstavlja saradnju javnog i privatnog partnerstva sa ciljem da se promoviše bezgotovinsko plaćanje i stvori bolje poslovno okruženje.
Navela je da ovaj program prati evropske standarde, unapređuje male biznise i utiče na suzbijanje sive ekonomije.
Funke je kazala da je inicijativa otvorena i pozvala i druge kompanije da joj se pridruže.
Direktorka „Masterkarda“ za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH, Jelena Ristić, istakla je da je misija „Masterkarda“ izgradnja bezgotovinskog društva, na čemu ta kompanija, kako kaže, radi već nekoliko godina.
Istakla je da je ova inicijativa inspirisana sličnim programom koji je lansiran u Poljskoj pre nekoliko godine, gde je za više od tri godine postavljeno više od 400.000 POS terminala, čime je privatna mreža povećana za 40 odsto kod 303.000 trgovaca.
„Verujem da ćemo u Srbiji ostvariti dobre rezultate, jer nam je i pandemija pokazala da postoji potreba za digitalizacijom i aktivnim korišćenjem elektronskih oblika plaćanja“, rekla je Ristićeva.
Navela je da su prednosti bezgotovinskog plaćanja - brzina, sigurnost, jednostavnost i efikasnost, prenosi Tanjug.
Biznis lider za razvoj poslovanja VISA na tržištu jugoistočne Evrope Ana Marković istakla je da su njihova istraživanja pokazala da ako bi se procenat bezgotovinskog plaćanja povećao za samo pet odsto u narednih pet godina, da bi to dovelo do smanjenja sive ekonomije za nekih 13 odsto.
4Smanjenje sive ekonomije utiče na bolje uslove života, a jednostavnije i efikasnije korišćenje svih javnih servisa i mnogo toga drugog“, rekla je Markovićeva.
Istakla je da svi danas moramo da razumemo da je bezgotovinsko plaćanje jednostavno, transparentno i zabeleženo, za razliku od plaćanja u kešu, a naročito kada nije praćeno fiskalnim računom.
Ministar fininasija Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
EKONOMIJA
U ponedeljak počinje tranzicioni period za novi model fiskalizacije u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala