- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Očaravajući Peking: Najveći svetski TV projekt pred srpskom publikom

CC0 / Unsplash/zhang kaiyv / Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Dokumentarni serijal „Očaravajući Peking“ sa oko 120 snimljenih epizoda, verovatno najveći svetski TV projekat počeo je da se prikazuje u Srbiji. Interesantno je da Pekinška televizija čiji je „Očaravajući Peking“ proizvod, besplatno ustupa materijal partnerima iz inostranstva.
Prva epizoda kineskog dokumentarnog TV serijala „Očaravajući Peking“, posvećena izgradnji „Dasinga“, najvećeg aerodroma na svetu, premijerno je prikazana sinoć na drugom kanalu Radiotelevizije Srbije.

Dokumentarac u 120 epizoda – najveći svetski TV projekat

„Očaravajući Peking“ je dokumentarni TV serijal Pekinške televizije, javnog servisa kineskog glavnog grada i verovatno je najambiciozniji svetski TV projekat nastao sa idejom da se Peking prikaže celom svetu, a naročito zemljama koje su deo inicijative „Pojas i put“, kaže za Sputnjik pisac, novinar i prevodilac Muharem Bazdulj, član Upravnog odbora RTS-a.
Sastoji se od oko 120 jednosatnih epizoda, a interesantno je da kad Kinezi kad prgevaraju sa raznim televizijama i javnim servisima koje će emitovati „Očaravajući Peking“ ne insistiraju da se prikažu sve epizode, tako da partneri širom sveta, u zavisnosti od interesa lokalnog stanovništva, mogu da izaberu epizode koje će prikazati.

„Očaravajući Peking“ – od Kineskog zida preko mode do Olimpijade

Kad je reč o našem „takozvanom regionu“, delovi serijala su već bili prikazani na javnim servisima Bosne i Hercegovine i Hrvatskoj. Prema Bazduljevim rečima u „Očaravajućem Pekingu“ glavni grad Kine je „jako široko predstavljen“.

„Recimo, postoje četiri epizode koje govore o obnovi Kineskog zida. Postoje epizode koje se bave istorijsko-tradicionalnim momentima ali i one koje se tiču svakodnevnice današnjih stanovnika Pekinga – mode, šta se jede, kulture saobraćaja... Kad imate više od 100 jednosatnih epizoda onda tu možete uhvatiti veliki broj tema i ono što je zanimljivo i trenutno aktuelno je da se jedan mikroserijal u okviru tog serijala tiče priprema za skorašnje Zimske olimpijske igre u Pekingu čime će Peking postati jedini grad u istoriji sveta i modernih olimpijskih igara koji je organizovao i zimske i letnje olimpijske igre“, kaže Bazdulj.

On je za sad pogledao pet ili šest epizoda „Očaravajućeg Pekinga“, a posebno su mu se dopale one koje se tiču obnovom Kineskog zida. Fasciniran je načinom na koji su Kinezi jednu građevinu „iz vremena koje je daleko izvan usmenog pamćenja“ uspeli da učine temeljom svog identiteta, a sa druge strane i turističkom atrakcijom.

Strane partnere ne košta ništa

Bazduljeva uloga u prikazivanju serijala „Očaravajući Peking“ na RTS-u bila je posrednička jer je čovek koji rukovodi distribucijom serijala u našem regionu njegov prijatelj, novinar iz Sarajeva s kojim je radio deset godina i koga je povezao sa urednicima RTS-a.
„Postoji još jedan važan detalj a to je da Pekinška televizija daje serijal besplatno i ne može niko da kaže da se iz perspektive poreskih obveznika plaća promocija Pekinga. Njihov interes je da ljudi to mogu besplatno da vide, da se grad Peking predstavi kao turističko središte iako je danas u vreme pandemije opao taj segment ali se nadamo da će i to proći, a sa druge strane, kao i svaki dokumentarni serijal on ima taj edukativni karakter“, otkriva Bazdulj.

Duh Kine u Bi-bi-sijevoj školi

RTS je odlučio da prikazivanje serijala „Očaravajući Peking“ bude neka vrsta odbrojavanja prema zimskim olimpijskim igrama i prikazaće 25 ili 26 epizoda. U narednih pola godine svakog utorka će ići po jedna epizoda „Očaravajućeg Pekinga“, kaže Bazdulj i dodaje da ne zna tačno koje će epizode biti prikazane.
„Definitivno će biti ovaj segment koji se tiče zimskih olimpijskih igara i pretpostavljam da je ideja da se napravi jedan eklektičan izbor da bude i nečeg što se tiče istorije i tradicije kao onoga što se tiče savremenosti kao što smo videli u prvoj epizodi, nešto što se tiče kineskih novih naučnih, modernističkih prodora i progresa. Očekujem da je ideja da se u tom jednom segmentu predstavi što je moguće šira slika“.
Iako je „Očaravajući Peking“ prikazan i na Pekinškoj TV, Bazdulj smatra da je serija pravljena tendenciozno i s predumišljajem da bude prikazana zapadnoj publici, a iz kineske perspektive i mi smo zapad.
„'Očaravajući Peking' se naslanja na školu informativno-edukativnih programa karakterističnih za Bi-bi-si i druge televizije tog profila, tako da se duh Kine više vidi u samoj tematici, možda čak i u nekim neplaniranim kadrovima i digresijama“, zaključio je Bazdulj.
Terminal međunarodnog kineskog aerodroma Dasing u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2019
U Pekingu izgrađen najveći aerodrom na svetu (foto, video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala