- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Napad na Krim smatrao bi se napadom na Rusiju – i Kijev to dobro zna

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Rat za Krim u glavama ukrajinskih političara ostaje u granicama praznih rezolucija, jer Kijev dobro zna da bi se napad na poluostrvo smatrao napadom na Rusiju, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Genadij Kuzmin pred Trećim komitetom Generalne skupštine UN.
Komitet je razmatrao nacrt rezolucije o ljudskim pravima na Krimu i u Sevastopolju koji je predložila Ukrajina.
„Na osnovu tog dokumenta prosto je gotovo nemoguće ozbiljno razmatrati situaciju sa ljudskim pravima na Krimu. To je eksplozivna smeša fantastike i trilera“, smatra diplomata.
Kako je rekao, sam život Krimljana potvrđuje ispravnost njihove odluke da 2014. godine gotovo jednoglasno glasaju za ujedinjenje sa Rusijom.
„Za razliku od sadašnje Ukrajine, na Krimu ne pucaju na stambene četvrti, ne spaljuju žive ljude, ne ubijaju novinare, ne izvode nacističke marševe, niti zabranjuju govor na maternjem jeziku“, ukazao je Kuzmin.
Prema njegovim rečima, za stanovnike Krima u sastavu Ukrajine pripremani su „smrt, uništenje i poniženje“.
„Hvala Bogu da rat za Krim u glavama ukrajinskih političara ostaje u granicama praznih rezolucija. Jer, napad na Krim predstavlja napad na Rusiju. U Ukrajini to znaju, a znate i vi“, konstatovao je političar tokom obraćanja.

Zapadni sponzori stalno pumpaju Kijev oružjem

Istovremeno, Kuzmin se osvrnuo i na situaciju u Donbasu, upozorivši da agresija ukrajinskih vlasti na jugoistoku zemlje raste.
„Pogledajte šta se dešava u ruskojezičnim regionima Donjecka i Luganska. Prema najnovijim podacima Specijalne posmatračke misije OEBS-a, broj kršenja režima prekida vatre je u proteklih dve nedelje 1,5 put povećan i ta brojka je otprilike 6.700“, skrenuo je pažnju diplomata.
U periodu od 11. do 24. oktobra, predstavnici OEBS-a su zabeležili da su se sva uništavanja kuća, škola i druge civilne infrastrukture dešavala samo na teritoriji Donbasa, podsetio je diplomata.
„Agresivno ponašanje Kijeva raste, zapadni sponzori ga stalno pumpaju oružjem“, zaključio je Kuzmin.
Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.
Ukrajinski tenkisti na vojnim vežbama američkih snaga u Evropi i nemačke armije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
RUSIJA
Ruski ambasador: Planovi Vašingtona za isporuku oružja Kijevu pogoršaće situaciju u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala