- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Dogovor sa Ukrajinom potvrđuje povećavanje aktivnosti Britanije na granicama Rusije

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Sporazum između Velike Britanije i Ukrajine o zajmu u vojne svrhe predstavlja još jedan dokaz povećanja britanske aktivnosti u blizini granica Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Kao što znate, ne radi se o čamcima za razonodu, pa čak ni o jahtama, ni o mogućnosti neke industrijske upotrebe u interesu građana ove zemlje... Radi se o pravnoj formalizaciji bilateralnog sporazuma o saradnji u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti“, rekla je Zaharova komentarišući nedavno potpisani okvirni sporazum između Velike Britanije i Ukrajine.
„Ovaj faktor smatramo još jednim praktičnim dokazom jačanja britanske vojne aktivnosti u državama koje se graniče sa Rusijom, a posebno u Ukrajini“, istakla je ona.
Komentarišući nedavne izjave rukovodstva britanskog Forin ofisa koji je, između ostalog, okrivio Moskvu za krizu na beloruskoj granici, portparolka je istakla da bi „bilo bolje da britanski Forin ofis i njegovi rukovodioci normalizuju međudržavne odnose sa našom zemljom“.
Zaharova je istakla da britanska strana namerno ignoriše humanitarnu osnovu trenutne situacije.
Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko je 13. novembra u ime vlade potpisao ukrajinsko-britanski okvirni sporazum kojim je Kijevu predviđen zajam od 1,7 milijardi funti. Dokument predviđa izdvajanje sredstava za izgradnju osam raketnih čamaca, nabavku dva minolovca od Velike Britanije i izgradnju dve pomorske baze u Ukrajini.
Dogovori o razvoju i jačanju ukrajinske mornarice postignuti su tokom posete predsednika Vladimira Zelenskog Velikoj Britaniji 2020. godine, kada je potpisan memorandum o intenziviranju saradnje Kijeva i Londona u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti. On podrazumeva prikupljanje finansijskih sredstava od Britanske izvozno-kreditne agencije u iznosu od 1,25 milijardi funti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala