- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Lov u mutnom podstiče inflaciju: Guvernerka tvrdi da neki trgovinski lanci veštački podižu cene

CC0 / Pixabay / Kolica u prodavnici
Kolica u prodavnici - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, izjavila je danas da pojedini trgovinski lanci koriste privremeni rast inflacije i neopravdano i veštački podižu cene i poručila im da moraju da budu svesni da to može da im se vrati kao bumerang.
Tabakovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara u NBS, gde je predstavljen novembarski izveštaj o inflaciji, kazala da je 31. oktobra kupila kafu "strong" od 200 grama koja je koštala 239 dinara i pokazala taj račun, navodeći da je posle samo dve nedelje ta ista kafa koštala 369 dinara.
Toliko poskupljenje je nedopustivo, naglasila je Tabakovićeva.
Kaže da je zatim analizirala cene tog proizvoda u trgovinskim lancima sa njihovih sajtova i utvrdila da se kreću od 234 do čak 374 dinara.
„Koriste psihološki momenat i nisu svesni da trenutna korist proizvodi mnogo veću štetu. Oni koji ovako „love u mutnom“pokušavaju da stvore spiralu inflacije“, rekla je Tabakovićeva.
Ističe da pojedini trgovci posmatraju ovu situaciju sa inflacijom sebično i ne shvataju da to može da bude „jedan bumerang koji će im se vratiti kroz neopravdano povećanu cenu sirovina“, kao i da mogu da ostanu bez kupaca.
Guvernerka je rekla da NBS ne zanemaruje uticaj psihološkog momenta, ali da ga niti potcenjuje niti precenjuje, s obzirom da se u centralnoj banci inflacijom bave ljudi koji imaju iskustva sa hiperinflacijom koju je naša zemlja imala devedesetih godina.
Podsetila je da je država reagovala i sa ograničavanjem cene hleba.
Tabakovićeva kaže da se skoro sve zemlje sveta plaše inflacije, pošto je ona kod mnogih veća nego u prethodnim decenijama.
„U svim zemljama postoji taj strah, ali važno je ne podlegati panici“, rekla je guvernerka i poručila da će centralna banka Srbije učiniti sve da se ne dođe do velike inflacije u našoj zemlji, preneo je Tanjug.
Štampanje para - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
EKONOMIJA
Rast cena u Srbiji još nije ekstreman, ali šta ako zapreti spirala inflacije
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
EKONOMIJA
Skok inflacije u oktobru: Šta je najviše poskupelo
Inflacija - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
EKONOMIJA
Inflacija u evrozoni najviša u poslednjih 13 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala