- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev bi mogao da izazove incidente u Donbasu, računajući na pomoć Zapada

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije protiv izazivanja incidenata u Donbasu kako bi dobio pomoć Zapada.
„Vidimo jasnu težnju kijevskog režima da skrene pažnju sa svoje politike usmerene na uništavanje Minskog paketa mera podsticanjem zastrašivanja, uključujući rusku pretnju. Apeluju na Berlin, Pariz da ih zaštite, apeluju na NATO da pošalje trupe za odbranu slobodne demokratske Ukrajine, sa Britancima se dogovaraju o formiranju nekakvih vojnih pomorskih baza i još štošta“, rekao je Lavrov.
Takođe je podsetio da su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske nakon nedavnih sastanaka sa ukrajinskim kolegom objavili saopštenje u kome su „zapretili Rusiji strašnim posledicama“ ako Rusija „nastavi da ugrožava bezbednost Ukrajine“.
„Jasno je da se radi o skretanju pažnje. Jasno je da Zelenski nema ništa protiv da se izazovu nekakvi incidenti računajući na to da će im pomoći stranci, kako je govorio Ostap Bender“, ocenio je ministar.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Ukrajinski tenkisti na vojnim vežbama američkih snaga u Evropi i nemačke armije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
RUSIJA
Ruski ambasador: Planovi Vašingtona za isporuku oružja Kijevu pogoršaće situaciju u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala