- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako će „kormilar Kine“ rešiti pitanje veka I Svet sa Sputnjikom

Pratite nas
Nekoliko dana nakon što je na istorijskom partijskom plenumu nazvan „kormilarom Kine“, što su pre njega bili samo Mao Cedung i Deng Sjaoping, predsednik Si Đinping suočio se sa Džozefom Bajdenom na prvom susretu otkad je američki lider došao na vlast.
Krizni menadžment o „pitanju veka“ – kako izbeći ozbiljnije sukobe dve najveće svetske ekonomije trajao je u onlajn formatu više od tri sata.
Iako je kineski lider pozdravio američkog kolegu kao „starog prijatelja“, upozorio je SAD da se ne igraju vatrom oko Tajvana, a Bajden je, očigledno shvativši poruku, podržao politiku jedne Kine. Da li je reč o realnom smanjenju tenzija između dve sile ili samo o zatišju pred buru? Mogu li i kako Kina i SAD da izbegnu otvoreni sukob? Kakva je težina Bajdenove tvrdnje da neće praviti antikineske alijanse sada pošto su ih SAD već napravile poput Aukusa čiji je glavni cilj upravo da pomrsi konce Pekingu? Zašto šesti plenum Kineske komunističke partije već smatraju istorijskim a rezoluciju usvojenu na njemu sudbonosnom i da li je Si njime obezbedio sebi i treći predsednički mandat? Šta to znači za Kinu a šta za svet? Da li je Kina krenula odlučnije u odbranu svojih interesa na Balkanu? Zašto se Zapad sad više plaši „korozivnog uticaja“ Kine u našem regionu nego navodno malignog uticaja Rusije?
Na ova i druga pitanja u vezi sa ulogom Kine u savremenom svetu u emisiji "Svet sa Sputnjikom" govore novinar, dugogodišnji dopisnik Radio Beograda iz Pekinga Milorad Denda i analitičar Branko Pavlović.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala