Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Sankt Peterburg je uvek tu za vas“: Poruka ruskog gubernatora koji je stigao u Beograd /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićGradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Spomenik Aleksandru Nevskom biće otkriven u porti crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu tokom zvanične posete delegacije Sankt Peterburga, koja je danas doputovala u trodnevnu posetu srpskoj prestonici.
To je najavio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je na aerodromu "Nikola Tesla", zajedno sa ambasadorom Ruske federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, dočekao delegaciju Sankt Peterburga, predvođenu gubernatorom Aleksandrom Dmitrievičem Beglovim.
Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Sankt Peterburga u poseti srpskoj prestonici.
"Mi smo u septembru imali priliku i čast da budemo gosti Sankt Peterburga i gubernatora Beglova, gde smo proveli predivne trenutke, imali bratsko gostoprimstvo i divan boravak u tom gradu", rekao je Radojičić.
Ta poseta je, dodao je, bila posvećena pre svega obeležavanju osam vekova od rođenja Aleksandra Nevskog i otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog, ali i potpisivanju Sporazuma o saradnji Beograda i Sankt Peterburga, kojim su definisani naredni koraci u toj saradnji.
"Tokom ove posete delegacije Sankt Peterburga imaćemo puno zajedničkih aktivnosti, sastanaka i daljih dogovora oko realizacije sporazuma koji smo potpisali", rekao je Radojičić.
Beglov je istakao da su Rusi i Srbi bratski narodi koje veže vekovna tradicija.
"Sankt Peterburg je uvek tu za vas", istakao je Beglov nakon polaganja venaca na spomenik Oslobodiocima Beograda i spomenik Crvenoarmejcu.
Izrazio je zadovoljstvo što će spomenik Aleksandru Nevskom biti otkriven i u Beogradu.
"Ova dva spomenika Aleksandru Nevskom, koje sada imamo u Beogradu i Sankt Peterburgu, predstavljaju duhovnu vezu koja nas veže", rekao je Beglov i izrazio uverenje da će saradnja dva grada biti uspešna u svim sferama.
Gubernator je zahvalio srpskom narodu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Beograda Radojičiću što čuvaju sećanje na srpske i ruske heroje.
„Ovde ima mnogo potomaka onih koji su se rodili i živeli u Sankt Peterburgu, ali sticajem teških okolnosti našli su svoj večni mir ovde“, rekao je Beglov, podsetivši da se na ovom groblju sahranjeni oni koji su poginuli tokom Prvog i Drugog svetskog rata.
Ceremonija otkrivanje biste Aleksandra Nevskog u četvrtak biće održana posle litrugije uz učešće patrijarha srpskog Porfirija.
Bista Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
DRUŠTVO
Poklon Peterburga: Ovako će izgledati bista Aleksandra Nevskog u Beogradu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala