- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavni ruski bezbednjak upozorava: Avganistanu preti katastrofa ako se situacija ne stabilizuje

© AP Photo / Wali SabawoonTalibani u Kabulu
Talibani u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Avganistanu preti katastrofa i novi građanski rat ako nove vlasti ne uspeju da normalizuju situaciju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Ako nove vlasti u Kabulu ne uspeju da normalizuju situaciju i ako međunarodna zajednica ne pruži efikasnu podršku avganistanskom narodu – događaji bi mogli da se razvijaju po katastrofalnom scenariju, uključujući novu rundu građanskog rata, opšte siromaštvo stanovništva i glad. U Avganistanu se danas razvija neviđeno teška situacija, kako u vojno-političkom, tako i u društveno-ekonomskom smislu“, upozorio je Patrušev na sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja ZND u Moskvi.
Takođe je dodao da je neophodno sprečiti moguće pokušaje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da se učvrste na prostoru Zajednice nezavisnih država.
„Posebno je važno sprečiti da Avganistan ponovo postane poligon za nepromišljene geopolitičke avanture spoljnih igrača. Imam u vidu pre svega pokušaje SAD i njihovih saveznika da se pod izgovorom pogoršanja situacije u toj zemlji učvrste u regionu, uključujući i prostor ZND. Takve inicijative treba suzbijati u skladu sa odlukama koje su već donete na najvišem nivou“, naglasio je Patrušev.
Talibani (organizacija koja je pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti) su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
RUSIJA
Lavrov: Neophodno je sprečiti „prelivanja“ terorizma iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala