Filmski festival u Gračanici od 19. do 21. novembra

© Sputnik / Dejan SimićSedište opštine Gračanica
Sedište opštine Gračanica - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održava se pod sloganom “Ovde!” od 19. do 21. novembra, a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, deo programa se prikazuje i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.
Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, festival čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Za tri dana festivala biće prikazano devet filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvali veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima, kao i dečji program.
© KomunikartPlakat sedmog Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala u Gračanici
Plakat sedmog Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala u Gračanici - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Plakat sedmog Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala u Gračanici
Novi film Srđana Dragojevića, „Nebesa“, koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, biće prikazan 19. novembra.
Reč je o provokativnoj komediji o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.
Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike.
Pred publikom će se naći i „Toma“ kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Svetsku premijeru „Toma“ je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu. Film je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umetničkom miljeu.
Još jedan dmaći film na programu je art-horor „Vampir“ u reditelja i scenariste Branka Tomovića. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.
Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mejnstrim“, „Večni“ i „Venom 2“.
„Mejnstrim“ je drugi film rediteljke Đije Kopole koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku. Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom.
Novi film iz Marvel studija „Večni“ takođe stiže na festival. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitosti doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu.
Tom Hardi se u filmu „Venom 2“ vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude „smrtonosni zaštitnik“ San Franciska.
U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura „Nepopravljivi Ron“, ruska bajkovita priča „Moje slatko čudovište“ i premijerno „Čarolija meseca“, čija se bioskopska distribucija tek očekuje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala