- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg opisao „veoma loš“ scenario krize na granici Belorusije i Poljske

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruskih specijalaca
Vojne vežbe ruskih specijalaca - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Migrantska kriza na granici Belorusije i Poljske može rezultirati oružnim sukobom u koji će Rusija biti uvučena, napisao Andreas Klut u svojoj kolumni za "Blumberg".
Po njegovom mišljenju, Minsk i Moskva mogu krenuti u eskalaciju konflikta.
"Beloruski i poljski vojnici na granici već su ispalili hice upozorenja, sudeći po svemu, prazne. Međutim, samo jedan metak, slučajno ili namerno ispaljen, da nekog pogodi, u ovoj napetoj situaciji može izazvati rafalnu vatru", smatra Klut.
Komentator smatra da će, nakon što između beloruskih i poljskih graničara doći do razmene vatre, oni zatražiti pomoć od svojih saveznika.
"Belorusija će formalno pozvati u pomoć pojačanje iz Rusije, a Poljska će iskoristiti ugovorene obaveze iz NATO-a", pretpostavio je autor teksta.
Knut je zaključio da SAD, NATO, EU i njihovi partneri treba da ubede Rusiju da "ne podiže ulog".
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Migranti dobijaju humanitarnu pomoć u logističkom centru - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
SVET
Beloruski ministar poručio Briselu: Cilj Minska je da reši migrantsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala