- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija obustavlja isporuke električne energije Ukrajini

© Sputnik / StringerTermoelektrana u Lavovskoj oblasti
Termoelektrana u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo energetike Belorusije saopštilo je da će isporuka električne energije Ukrajini biti obustavljena od 18. novembra.
„Isporuke električne energije u Ukrajinu biće prekinute od 18. novembra u skladu sa utvrđenom procedurom saradnje u okviru ugovornih obaveza“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.
Kako je precizirano, „beloruska strana će razmatrati mogućnost daljih isporuka električne energije Ukrajini uzimajući u obzir tehničke mogućnosti“.
Podsetimo, Ukrajina ove jeseni ima velikih problema sa deficitom energenata koji su potrebni, između ostalog, za proizvodnju struje. Jedan od razloga za to je situacija sa naglim porastom cena gasa, kao i nedostatak uglja. Nedavno je saopšteno da je u Ukrajini isključeno devedeset odsto kapaciteta termoelektrana koje se nalaze u vlasništvu države.
Krajem decembra 2019. godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio je uvoz električne energije iz Rusije na osnovu bilateralnih sporazuma. Kijev time traži kontrolu nad cenama energenata na domaćem tržištu i povećanje konkurencije u ovoj oblasti.
Utovar uglja u vagone u rudniku Bačatski - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Velika energetska kriza u Ukrajini - isključeno 90 odsto kapaciteta termoelektrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala