- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Višečasovni video razgovor Bajdena i Si Đinpinga - da li su sada odnosi manje napeti

© AFP 2023 / ALEX WONGDžozef Bajden i Si Đinping
Džozef Bajden i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Tokom višečasovnog video razgovora, američki predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping istakli su odgovornost svojih država prema svetu i potrebu da se izbegnu sukobi.
"Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Američkih Država da obezbedimo da nadmetanje između naše dve zemlje ne preraste u sukob, bilo namerno ili nenamerno. Držimo se samo jednostavnog, direktnog nadmetanja", rekao je Bajden, prenosi Rojters.
SAD i Kina se ne slažu, između ostalog, oko porekla pandemije korona virusa, pravila trgovine i konkurencije, širenja nuklearnog arsenala Pekinga, odnosa prema Tibetu i pojačanog pritiska Kine na Tajvan.
Si je nazvao Bajdena svojim "starim prijateljem" i rekao da dve strane moraju povećati komunikaciju i saradnju kako bi rešavale mnoge izazove sa kojima se suočavaju, ali Bajden je još ranije osporio karakterizaciju njihovog odnosa kao starog prijateljstva.
U junu je jedan novinar pitao Bajdena (78) da li bi mogao da nazove Sija "starim prijateljem", a Bajden je odgovorio:
"Hajde da rasčistimo nešto. Mi se dobro znamo, ali nismo stari prijatelji. U pitanju je čist posao".
Uoči jučerašnjeg sastanka portparolka, Bele kuće Džin Psaki je, upitana da prokomentarise ovu razmenu dva predsednika, rekla: "Pa... mogu da potvrdim... on ga još uvek ne smatra ''starim prijateljem'', tako da ostaje dosledan".
Govoreći preko prevodioca, Si je rekao da Kina i SAD kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju da osnaže komunikaciju i saradnju.
Bajden je obećao da će se pozabaviti pitanjima koja izazivaju zabrinutost, uključujući ljudska prava i druga pitanja u indo-pacifičkom regionu, dodavši da on i Si nikada nisu bili "tako formalni jedno s drugim”.
Kineski predsednik Si Đinping je rekao predsedniku Bajdenu da će Peking morati da preduzme "odlučne mere" ako snage "protajvanske nezavisnosti" pređu "crvenu liniju", objavili su kineski državni mediji, nakon video sastanka dvojice lidera.
Jučerašnji razgovor, koji je inicirao Bajden, imao je za cilj da odnose dve zemlje uravnoteži i učini ih manje napetim.
Američki predsednik se široko osmehnuo kada se kineski predsednik pojavio na velikom ekranu u sali za konferencije, a jučerašnji razgovor je bio prvi licem u lice otkako je Bajden postao predsednik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala