- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Vašington: Rusija testirala protivsatelitsku raketu - odgovorićemo

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Vašington namerava da, zajedno sa svojim saveznicima, odgovori na to što je Rusija, prema verziji američke strane, izvela testiranje protivsatelitske rakete, navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entoni Blinkena.
Kako je naveo šef Stejt departmenta, Rusija je 15. novembra izvela testiranje protivsatelitske rakete, pogodivši jedan svoj satelit. Prema njegovoj verziji, tom prilikom je nastalo više od 1.500 fragmenata koji se "mogu pratiti". Po mišljenju Blinkena, verovatno će nastati "na stotine hiljada manjih svemirskih fragmenata".
U saopštenju se navodi da će navedeni svemirski otpad "celu deceniju pretiti satelitima i drugim kosmičkim aparatima koji su od fundamentalnog značaja za bezbednost, ekonomiju i naučne interese svih država".
Kako je istakao američki državni sekretar, Vašington će zajedno sa svojim saveznicima spremiti odgovor na ovo testiranje.
Zabrinutost postupcima Rusije u svemiru ranije su izražavali američki generali. Kao odgovor na ove tvrdnje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Moskva ceni saradnju sa Vašingtonom u svemiru i da se nada da ona neće postati žrtva rusofobije. Strah Amerikanaca je nazvao neosnovanim, naglasivši da se Moskva zalaže za mir i saradnju.
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Svemirski otpad preti Međunarodnoj svemirskoj stanici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala