- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ekspert: Poljskoj treba eskalacija na granici s Belorusijom, setite se Ukrajine

© Sputnik / Stanislav LobatыйMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Nehumano ponašanje Poljske prema izbeglicama na beloruskoj granici protiv kojih su upotrebljeni vodeni topovi ne treba da čudi, Poljskoj i onima koji stoje iza nje potrebna je eskalacija, kaže ruski ekspert Aleksandar Sosnovski, podsećajući na ukrajinski Majdan februara 2014. godine.
Ne bi bilo iznenađenje, kaže Sosnovski, ni da nakon vodenih topova i suzavca poljski vojnici upotrebe gumene metke ili čak i bojevu municiju.
Upitan da prokomentariše za Sputnjik poslednje akcije poljske vojske koja je protiv migranata na granici sa Belorusijom upotrebila vodene topove, suzavac i dimne bombe, Sosnovski primećuje da to ne izaziva čuđenje, jer se Varšava, kako tvrdi, kroz istoriju tako ponašala prema izbeglicama.

„Ista situacija je bila pre tačno 83 godine kada su isterivali jevrejske izbeglice i kada nisu hteli da ih prime nazad. Svojim postupcima danas jednostavno pokazuju da ni za što ne mare – ni za ljudska prava, ni za izbeglice, ni za Evropsku uniju. Oni teže samo svojim ciljevima. Ne bi me iznenadilo da nakon suzavca i vodenih topova upotrebe gumene metke ili čak bojevu municiju“, upozorava Sosnovski, glavni urednik lista „Vorld ekonomi“.

Kako ističe, ne očekuje da će se situacija smiriti nakon što Nemačka primi određen broj izbeglica, što će se, smatra, najverovatnije desiti.
„Poljskoj i onima koji stoje iza nje treba takva eskalacija, stoga će težiti ka tome da se začuju hici i da bude žrtava. Setimo se Majdana – neko će zapucati iza leđa, jedan ili dvojica snajperista, a nakon toga će krenuti veliki, veliki nered. Tako da, nažalost, čekamo hice iza leđa“, poručuje Sosnovski.
Migranti na granici Belorusije i Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
SVET
Belorusko-poljska granica: Dimne bombe, suzavac i vodeni topovi - migranti prave „oružje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala