- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska pružila dokaz: Međunarodna svemirska stanica nije u opasnosti /video/

CC0 / Pixabay / NASA-Imagery / Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video-snimak kojim je dokazano da se Međunarodna svemirska stanica (MSS) nalazi 40-60 kilometara ispod fragmenata satelita uništenog tokom testiranja i da stoga ona nije u nikakvoj opasnosti.

„Od trenutka pojavljivanja, fragmenti nekadašnjeg satelita ne predstavljaju nikakvu pretnju po MSS. Izjave o navodnim 'rizicima' po stanicu nisu realni“, ističe Ministarstvo.

U saopštenju se precizira da su stručnjaci ruskog vojnog resora na osnovu stvarnih podataka simulirali putanju fragmenata uništenog satelita i orbitu MSS. Simulacija je izvedena uz korišćenje softverskog sistema za vizuelizaciju situacije u svemirskom prostoru.
„Na snimku se jasno vidi da se objekti kreću po orbitama sa različitim nagibima u različitim ravnima. Osim toga, MSS se nalazi 40-60 kilometara ispod fragmenata uništenja svemirskog aparata“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo napominje da ruski sistem za kontrolu svemirskog prostora prati svako kretanje svih objekata koji se pojave, uz prognoziranje situacije.
Podsetimo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da je perspektivni protivsatelitski sistem pogodio stari satelit.
Ruski vojni resor je u isto vreme saopštio da smatra licemernim tvrdnje američkog Stejt departmenta i Pentagona koji pokušavaju da optuže Rusiju da stvara pretnju za Međunarodnu svemirsku stanicu.
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Vašington: Rusija testirala protivsatelitsku raketu - odgovorićemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala