- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pritisak na evropsku valutu: Analitičari predviđaju pad evra u odnosu na dolar

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaTabela sa deviznim kursom na menjačnici u Moskvi
Tabela sa deviznim kursom na menjačnici u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Evro od 2003. godine ima jači kurs od dolara, međutim sada je evropska valuta pala na najniži nivo u poslednjih godinu po dana i iznosi 1,146 dolara, saopštava šefica odeljenja za makroekonomske analize i finansijska tržišta Centra za strateška istraživanja Natalija Safina.

„Uzrok pritiska na evropsku valutu je to što tržište sve više očekuje aktivnije korake američkih Federalnih rezervi u pravcu pooštravanja monetarne politike i, shodno tome, povećanje profitabilnosti na dolarska sredstva. Američki regulator je zasad samo smanjio otkup sredstava sa 120 na 105 milijardi dolara u novembru, a u decembru planira da umanji limit za još 15 milijardi dolara“, objašnjava analitičarka.

Prema njenim rečima, dalja politika Federalnih rezervi dovešće do novog jačanja dolara u odnosu na korpu svetskih valuta, uključujući i evro.
To znači da će evro nastaviti da slabi u odnosu na dolar i taj trend će se zadržati još godinu dana, ali ne treba očekivati da će valute dostići paritet, precizirala je Safina.
Evro, prema njenim prognozama, mogao bi da bude jeftiniji od dolara ako u Evropi nastavi da se ubrzava inflacija i ako se makroekonomski pokazatelji pogoršaju usled izuzetno ekspanzivne monetarne politike Evropske centralne banke i restriktivne retorike američkih Federalnih rezervi, te povećanja referentne kamatne stope.
Međutim, Safina zasad isključuje mogućnost razvoja događaja po ovom scenariju u bliskoj budućnosti.
Američki dolari, funte, japanski jen, kineski juan evro - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
EKONOMIJA
Valute sve više klize, razlog više nego opasan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala