- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Preminuo Amerikanac koji se do poslednjeg daha borio za afirmaciju lika i dela Nikole Tesle u Americi

© Foto : Ustupljeno SputnjikuFred Imendorfer
Fred Imendorfer - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Veliki poštovalac lika i dela Nikole Tesle i član upravnog odbora Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF) Fred Imendorfer preminuo je u nedelju u 66. godini.
„Napustio nas je veliki borac da srpski naučnik Nikola Tesla dobije svoje zaslužno mesto u Americi, ali i širom sveta“, saopšteno je iz TNF-a.
Predsednik TNF-a Nikola Lončar prisećajući se saradnje sa Imendorferom rekao je da su tokom svih ovih godina zajedno našli mnoge načine i puteve kako bi promovisali Teslu i kako bi veliki naučnik dobio mesto u svetu koje mu pripada.
Između ostalog, njih dvojica su stupila u vezu sa menadžerom hotela „Njujorker“ u Njujorku i ostvarili zajednički san da organizuju konferencije u hotelu gde je Tesla živeo i da u sobama 3327 i 3328 unesu više informacija, slika i plakata o Tesli, kao i da pokrenu Tesla muzej u lobiju hotela.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuProslava Teslinog rođendana u parku u Filadelfiji
Proslava Teslinog rođendana u parku u Filadelfiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Proslava Teslinog rođendana u parku u Filadelfiji
„Često mi je ponavljao da moramo što više da radimo sa mladima i njih da podučavamo, kao i da naš rad treba da bude volonterski. Takođe, na samom početku Fred je tražio da idemo u Upravu jednog od najvažnijih istorijskih mesta (parka) u Americi i da zatražimo dozvolu za proslavu Teslinog rođendana. Rendžeri nikad nisu čuli za Teslu, niti su verovali da je takav čovek uopšte postojao. Doneli smo im gomilu dokumenata i kad su se uverili u doprinos našeg naučnika razvitku čovečanstva – do dan danas, svake godine, dobijamo licencu za proslavu Teslinog rođendana u Nacionalnom istorijskom parku nezavisnosti u Filadelfiji“, dodao je Lončar.
Teslina naučna Fondacija (TNF) iz Amerike Imendorferu jeposthumno dodelila orden „U Duhu Tesle“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala