Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Priština odbila da učestvuje u direktnom razgovoru, odbila da razgovara o ZSO

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Priština je odbila da učestvuje u direktnom razgovoru sa nama, zato što je odbila da razgovara o Zajednici srpskih opština, izjavio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković je u direktnom uključenju u javni servis rekao da se danas sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sastajao tri puta, ali da do sastanka delegacija Beograda i Prištine nije došlo.
"Upravo sam završio treći po redu sastanak sa gospodinom Lajčakom, tokom današnjeg dugog dana. Priština je odbila da učestvuje u direktnom razgovoru sa nam zato što je odbila da razgovara o ZSO. A upravo ZSO je bila danas tema u Briselu, onako kako je i gospodin Lajčak to najavio u javnom saopštenju od 30. septembra. Dakle Priština je ta koja odbija razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Petković, preneo je Kosovo onlajn.
Petković je dodao da je ZSO pitanje pitanje svih pitanja za Beograd i srce Briselskog dijaloga.
"Ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO, ali i implementacije svih prethodno postignutih sporazuma, između ostalog onako kako je juče bila poruka ministara spoljnih poslova ministara članica EU", naglasio je Petković.
One je rekao da će albanska strana sada govoriti kako formiranje ZSO nije bilo na dnevnom redu.
"Ali činjenica da su odbili EU i gospodina Lajčaka, da razgovaraju o toj temi, jasno pokazuje da je danas to i te kako bila tema", poručio je Petković.
Na pitanje kako će se dijalog dalje odvijati, ako se ima u vidu da postoje neslaganja oko toka razgovora, Petković je odgovorio da je to odluka o tome na posrednicima u dijalogu.
"To je pre svega na posrednicima u dijalogu, Lajčaku i EU, ali mi ćemo insistirati na svim važnim pitanjima koja sam naveo. Ako hoćemo da idemo napred, ako hoćemo da izbegnemo sve krize, koje je upravi generisala Priština svojim odbijanjem da razgovara i da traži rešenje u dijalogu, dakle mi na taj način moramo da sačuvamo naš narod i Srbe na Kosovu i Metohiji. Na tome insistira predsednik Aleksandar Vučić. Potreban nam je mir, potrebna nam je stabilnost, jer jedino tako možemo da razvijamo našu državu i da gradimo i u ekonomskom smislu bolju budućnost za sve kako u Srbiji, tako i u regionu", zaključio je Petković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala