- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi sukobi na granici Jermenije i Azerbejdžana

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVojne snage Nagorno Karabaha
Vojne snage Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su u toku lokalni sukobi na granici sa Azerbejdžanom.
Jermenska vojska optužila je azerbejdžanske vojnike za napad na jermenske pogranične punktove. Prema podacima Ministarstva, u sukobima je korišćena artiljerija, oklopna vozila i oružje, a prema dosadašnjim informacijama u sukobu su ranjena četiri vojnika. Jermenska strana navodi da su izgubili dva borbena položaja.
Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije ističe da su akcije Azerbejdžana na granici dovele do ljudskih žrtava.
„Napad je nastavak dosledne politike azerbejdžanske strane usmerene na okupaciju teritorije Jermenije koja je počela 12. maja ove godine upadom azerbejdžanskih Oružanih snaga u Sjuniksku i Gegarkuniksku oblast Jermenije“, navodi se u saopštenju MIP Jermenije.
U Bakuu tvrde da je Jerevan provocirao i da su kao odgovor na to vojnici Azerbejdžana uništili jermenska protivtenkovska sredstva i minobacače.
„Situacija na granici ostaje i dalje napeta, u toku su sukobi“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.
Jerevan poziva međunarodnu zajednicu, Rusiju, ODKB, Minsku grupu OEBS-a i kopredsedavajuće zemlje da odreaguju na delovanje azerbejdžanske vojske i da „preduzmu efikasne korake u cilju njihovog sprečavanja i bezuslovnog i potpunog povlačenja oružanih snaga Azerbejdžana sa teritorije Jermenije“. Ističe se da je Baku svojim postupcima prekršio trilateralni sporazum o prekidu vatre, usvojen 9. novembra.
Tokom jučerašnjeg dana jermenski premijer Nikol Pašinjan je izjavio da je azerbejdžanska vojska upala na teritoriju Jermenije na jednom delu granice. Baku je tu informaciju opovrgao i optužio jermenske vojnike da su pucali na vojsku Azerbejdžana u Kelbadžarskom rejonu.

Zaoštravanje na jermensko-azerbejdžanskoj granici

Odnosi između Jermenije i Azerbejdžana su veoma napeti, uglavnom zbog situacije oko Nagorno-Karabaha. Prošle jeseni je još jedna runda vojnog sukoba završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci. U Jermeniji je ovaj dokument izazvao krizu u vladi.
Posle toga započelo je razgraničenje granica, što je rezultiralo još jednom krizom čiji je vrhunac bio u maju.
Krajem jula na granici su se nastavili sukobi u kojima je bilo žrtava i povređenih. Jermenija i Azerbejdžan su optuživali jedni druge za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Kasnije su se posredovanjem Moskve strane dogovorile o primirju, međutim razmena vatre se nastavlja.
Jermenski vojnik samoodbrane Nagorno-Karabaha stoji ispred topa u gradu Madagis gde su eskalirali sukobi sa Azerbejdžancima. - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
RUSIJA
Opet pucnjava na granici Jermenije i Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala