- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nestala teniserka – svet strepi, Kina „šapuće“; Đoković: Šokiran sam

© REUTERS / ADNAN ABIDIKineska teniserka Šuai Peng
Kineska teniserka Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Kineska teniserka Šuai Peng na društvenim mrežama je optužila nekadašnjeg vicepremijera Kine Džanga Gaolija za seksualno zlostavljanje. Maltene momentalno nakon toga njene objave su cenzurisane, a ceo teniski svet se zabrinuo za njeno stanje pošto je to bio poslednji kontakt koji je imala sa nekim van Kine, iz koje informacija o stanju Peng nema.
Peng je 2. novembra na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj mreži „Veibo“ optužila vicepremijera Gaolija za seksualno zlostavljanje.
Objava je ubrzo obrisana sa interneta, a, kako su preneli mediji, reč „tenis“ je postala zabranjena na pomenutoj društvenoj mreži.
Dve nedelje kasnije cenzura Šuai Peng i dalje traje, pošto je na „Veibo“-u nemoguće objaviti nešto što u sebi sadrži imena Peng i Gaolija, dok su na ličnom profilu dvostruke Grend slem šampionke u dublu onemogućeni komentari.
Momentalna reakcija odgovornih tela u teniskom svetu je izostala, ali su se posle nekog vremena aktivirali ne samo ATP i VTA, već i brojni teniseri i teniserke, uključujući i Novaka Đokovića.

Šta je tačno rekla Peng?

Tridesetpetogodišnja Kineskinja je u objavi otkrila da ju je Gaoli napao pre više od deset godina, dok je bio član Komiteta Komunističke partije Kine u Tjanđinu, i da se dugo nisu videli ni čuli.
Međutim, kada se Gaoli penzionisao pre tri godine, pozvao je Peng u svoj dom, na partiju tenisa sa njegovom ženom i večeru.
Kineskinja je zatim tvrdila da ju je tog dana Peng primorao na seksualni odnos, kao i da je zbog toga pristala da bude njegova ljubavnica, sve do nedavno.
Ona je zatim dodala da nema dokaze za pomenute tvrdnje, jer se, pored ostalog, Gaoli plašio da Peng snima njihova viđanja.

„Rekli su nam da je Peng bezbedna, ali ne mogu da garantujem“

Nakon pritiska novinara na krovne teniske organizacije, ubrzo su usledila saopštenja koja su pozvala Kinu da otkrije šta se dešava sa Peng, kojoj niko više nije mogao da uđe u trag.
Ženska teniska asocijacija (VTA) je zatražila da se „pokrene otvorena i iskrena istraga“ optužbi nekada 14. teniserke sveta u singlu.
„Nedavna dešavanja koja nam dolaze iz Kine, a vezana su za Šuai Peng, veoma su zabrinjavajuća. Kao organizacija koja je posvećena ženama mi moramo da ostanemo iskreni našim vrednostima. Šuai Peng, kao i sve žene, zaslužuje da ne bude cenzurisana. Njene optužbe za seksualno zlostavljanje protiv bivšeg vicepremijera Kine moraju da budu shvaćene ozbiljno. Svako društvo mora da istraži takve tvrdnje.
Zahvalni smo Šuai Peng na hrabrosti i snazi da kaže šta je rekla i da bude bez straha. Žene širom sveta moraju da urade isto kako bi nepravda bila kažnjena“, navedeno je u saopštenju VTA.
Prvi čovek ove organizacije Stiv Sajmon je nedugo zatim otkrio dao svetu prvi uvid u stanje Kineskinje.
Informacija koju je objavio Sajmon bila je pozitivna, ali nedovoljna, jer je Teniski savez Kine svojim „šaputom“ ostavio svet bez odgovora na mnoga pitanja.
„Nekoliko izvora, uključujući i Teniski savez Kine, su nam rekli da je ona bezbedna. Koliko sam shvatio, nalazi se u Pekingu, ali to ne mogu da garantujem jer nisam sa njom lično razgovarao“, izjavio je Sajmon.
On je dodao da niko od aktivnih teniserki, niti ljudi vezanih za VTA, nisu uspeli da stupe u direktan kontakt sa devojkom rođenom u Sjangtanu.
Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) podržala je saopštenje VTA i rekla da će nastaviti da prati situaciju.
„U potpunosti podržavamo zahtev VTA za potpunom, poštenom i transparentnom istragom optužbi koje je iznela Šuai Peng“, naveo je ATP.
Novak Đoković i Danil Medvedev – US open - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
Srpsko-ruska ljubav

Strepe navijači, ali i kolege i koleginice

Čuvena američka teniserka Kris Evert je bila među prvima koji su se oglasili o nestanku Šuai Peng.
Ona je na Tviteru otkrila da Peng poznaje 14 godina i da je, kao i svi, veoma zabrinuta.
„Da, ove optužbe su veoma zabrinjavajuće. Znam Peng otkad je imala 14 godina. Svi bi trebalo da budemo zabrinuti. Ovo je ozbiljno. Gde je? Da li je bezbedna? Značile bi nam bilo kakve informacije“, navela je Evert.
Višestruka Grend slem šampionka je pozvala na bojkot turnira u Kini dok se ne razotkrije istina o situaciji sa teniserkom.
„Mislim da će VTA izabrati život pre novca. Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo imaju presedan. Molim se za Peng“, dodala je Evert.
Francuskinja Aliz Korne je takođe istakla zabrinutost.
„Hajde da ne ćutimo. Gde je Šuai Peng?", navela je ona i pokrenula „hešteg“ pod nazivivom „#GdeJeŠuaiPeng?“.
Javio se i još jedan Grend slem šampion u dublu, Francuz Nikola Mau, koji je, kao i Evert, objasnio da je sada vreme da novac ne bude na prvom mestu.
„VTA dosta zavisi od Kine, ali sada je trenutak da zaboravimo novac, pokažemo hrabrost i pokrenemo veliku kampanju podrške Šuai Peng. Zadovoljan sam što su se oglasili i VTA i ATP. Nadam se da će uskoro biti novih vesti. Moramo da se ujedinimo, a Olimpijski komitet mora da se probudi jer za nekoliko meseci počinju Zimske olimpijske igre u Kini. Nadam se da će se i oni oglasiti o ovome“, istakao je Mau.

Đoković šokiran

Goruća tema u svetu tenisa nije izbegla ni najboljeg u istoriji, Novaka Đokovića.
Srpski teniser je u jeku Završnog turnira u Torinu dobio pitanje vezano za njen nestanak i bez trunke razmišljanja rekao šta misli.

„Nemam sve informacije, čuo sam za to pre oko nedelju dana i, da budem iskren, šokiran sam njenim nestankom“, istakao je Đoković.

Srpski teniser je dodao da se sa Peng neretko susretao tokom prethodnih godina.
„Nemam šta više da kažem od toga da se nadam da će biti pronađena. Nadam se da je okej. Ovo je užasno. Mogu samo da zamislim kako se njena porodica oseća“, podvukao je Novak.
Kineska teniserka Šuai Peng - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
SPORT
Objavljeno pismo nestale teniserke iz Kine
„Mali političar“ dočekao Đokovića na volej – put ka mnogo žešćim bitkama van terena
„Naljutite nas i platićete“ – Đoković i Ibrahimović „zapalili“ internet /video/
Zverev na ruskom ismevao Cicipasa, a Rus na to ostao „nem” /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala