- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Fajzer“ će u Rusiji testirati novi lek protiv kovida 19

© KENA BETANCURFajzer
Fajzer - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je dozvolu američkoj farmaceutskoj kompaniji „Fajzer“ da sprovede u Rusiji klinička ispitivanja antivirusnog leka protiv kovida 19, navodi se u državnom registru lekova, prenose „Vedomosti“.

„Inhibitor proteaze plus ritonavir – to je lek Pakslovid (Paxlovid) koji je napravila američka kompanija kako za prevenciju virusa korona, tako i za direktno lečenje pacijenata sa visokim ili srednjim rizikom od teškog toga bolesti. 'Fajzer' sprovodi testiranje leka na globalnom nivou“, piše list „Vedomosti“.

U ispitivanju leka će učestvovati punoletni Rusi koji su u kućnim uslovima bili u kontaktu sa zaraženima kovidom 19. Testiranje će se obaviti u 16 klinika u osam ruskih regiona i u njima će biti angažovano 90 ljudi. U ispitivanju leka će ukupno će učestvovati 7.000 ljudi iz različitih zemalja sveta, saopštio je predstavnik kompanije „Fajzer“ za list „Vedomosti“.
Ranije je kompanija objavila da je novi antivirusni preparat za lečenje kovida 19 nakon druge faze kliničkih ispitivanja pokazao da smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda 89 odsto. Takođe je precizirano da bi lek mogao da se koristi prilikom pojave prvih simptoma virusa korona ili nakon kontakta sa obolelim bez potrebe za hospitalizacijom.
Lek za virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SRBIJA
Lončar: Srbija prva u svetu dobija novi lek protiv korone
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala