- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Eskalacija na granici Jermenije i Azerbejdžana: Intenzitet borbi se ne smanjuje, kontaktiran Šojgu

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Jermenski vojnik puca iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Jermenski vojnik puca iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da 12 vojnika zarobljeno tokom borbi na granici sa Azerbejdžanom. Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan kaže da je situacija na granici dveju zemalja vanredna.
„Situacija je vanredna. Trupe su izvršile invaziju na suverenu teritoriju, u toku su borbe duž cele jugoistočne granice, ima žrtava, koriste se oklopna vozila i artiljerija“, upozorio je ambasador.
Kako kaže, Jerevan je u kontaktu sa Moskvom putem diplomatskih kanala, ali za sada nije zvanično tražio pomoć.
Šef stalne komisije jermenskog parlamenta za spoljne odnose Eduard Agadžanjan rekao je da je oko 15 vojnika poginulo tokom borbi sa azerbejdžanskim Oružanim snagama.
„Prema nepotvrđenim izveštajima, poginulo je 15 vojnika Oružanih snaga Jermenije“, rekao je on za stanicu „Sloboda“.
Sa svoje strane, jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 12 vojnika zarobljeno tokom borbi na granici sa Azerbejdžanom.
„Protivnik je pretrpeo velike gubitke u živoj sili, oko 10 jedinica oklopne tehnike je uništeno ili onesposobljeno. I jermenska strana ima gubitke. Podaci se utvrđuju. Dvanaest vojnika Oružanih snaga Jermenije je zarobljeno“, navodi se u saopštenju.
Vojni resor tvrdi da se intenzitet borbi ne smanjuje.
Ministarstvo je objavilo video-snimak na kojem je, kako tvrde, prikazano uništavanje vojne tehnike Azerbejdžana na granici gde su u toku lokalne borbe.

Kontaktiran Šojgu

Pres-služba jermenskog vojnog resora navela je da su ministri odbrane Rusije i Jermenije, Sergej Šojgu i Suren Papikjan razgovarali o novonastaloj situaciji na granici.
Papikjan je istakao da je „invazija azerbejdžanskih Oružanih snaga na suverenu teritoriju Jermenija grubo kršenje trilateralne izjave o prekidu borbenih dejstava u Karabahu od 9. novembra 2020. godine i da ugrožava pregovarački proces“.
U saopštenju se dodaje da „Šojgu izrazio spremnost da uloži maksimalne napore u cilju prekida vojnih dejstava, povratka zarobljenika i regulisanja situacije“.

Šta kažu u Bakuu

Istovremeno, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom nazvao Jerevan krivcem za zaoštravanje situacije.
Alijev je rekao da na azerbejdžanskoj strani ima ranjenih, ističući da je „pružen adekvatan odgovor na provokaciju Jermenije“, navodi pres-služba azerbejdžanskog lidera.
Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerno zaoštrava situaciju na granici dveju zemalja.
„Nezakonita poseta bivšeg ministra odbrane Jermenije teritoriji Azerbejdžana, koju privremeno kontrolišu ruski mirovnjaci, i održavanje vojnih okupljanja tamo, koncentracija oko 60 vojnika Oružanih snaga Jermenije na putu ka položajima azerbejdžanske vojske u Lačinu, kao i intenzivna paljba na položaje azerbejdžanske vojske pokazuje da jermenska strana namerno zaoštrava situaciju“, navodi se u saopštenju.
MIP tvrdi da sve to pokazuje da Jerevan nije zainteresovan za obezbeđivanje mira i bezbednosti u regionu, kao ni za delimitaciju granica sa Azerbejdžanom.
„Naglašavamo da je napetost u regionu još jedna vojno-politička provokacija Jermenije. Glavna odgovornost za trenutne tenzije leži direktno na vojno-političkom rukovodstvu Jermenije“, dodaje se u saopštenju.
S tim u vezi, portparol Ministarstva odbrane Anar Ejvazov kaže da je situacija na granici i dalje napeta. „Operativna situacija je pod kontrolom Oružanih snaga Azerbejdžana“, dodao je.

„Jermenski vojnici u strahu i smetenosti napuštaju svoje položaje, među vojskom vlada panika. Na nišanu su ljudstvo i vojna tehnika jermenskih Oružanih snaga, koncentrisanih duž granice. Neprijateljska vojna tehnika je onesposobljena“, navodi se u saopštenju vojnog resora.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je ranije danas da su u toku lokalni sukobi na granici sa Azerbejdžanom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala