- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski evroposlanik: Pobednička stranka izdaje zemlju najavljujući novi pristup Skoplju

© Foto : Youtube/Dnevnik/PrintscreenKiril Petkov i Asen Vasilev
Kiril Petkov i Asen Vasilev - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Pobednici parlamentarnih izbora u Bugarskoj – partija „Nastavljamo promene“, čine izdaju prema svojoj zemlji, izjavio je bugarski evroposlanik u svetlu izjave lidera te partije o potrebi traženja novog pristupa u rešavanju spora sa Skopljem.
Izjava je izazvala ogorčenje bugarskog evroposlanika. Prema njegovim rečima, u rečima lidera partije „Nastavljamo promene“ se čak ne pominju nacionalne ideje, a planovi u pogledu Skoplja sastoje samo u tome da se sve „umota u lepo pakovanje, koje nema nikakve veze sa stvarnošću“.

„Očigledno je da je za te ljude najvažnije pitanje avio-saobraćaja između Skoplja i Sofije. I ni reči nema o čvrstoj zaštiti bugarskih nacionalnih intersa, niti ikakvog predloga o okrutnom prisvajanju istorije i svakodnevnom kršenju ljudskih prava“, napisao je bivši zamenik predsednika stranke VMRO BND na svojoj Fejsbuk stranici.

Podsetimo, jedan od predsednika stranke „Nastavljamo promene“ Kiril Petkov i kopredsedavajući partije Asen Vasilev ispričali su za makedonske medije o svojim planovima za dalju politiku Bugarske prema Severnoj Makedoniji. Oba kandidata su navela da je neophodan razvoj saobraćajnih veza, kao i ekonomskih i trgovinskih odnosa između dve zemlje. Tom prilikom Kiril Petkov je istakao da kolega i on žele novi pristup u rešavanju problema sa Skopljem.
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva ranije je izjavila da Skoplje ne ispunjava uslove sporazuma iz 2017. godine i zahteve iz Okvirnog stava 2019. godine: napuštanje govora mržnje prema Bugarima, tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj i slaže se s formulacijom „službeni jezik Republike Severne Makedonije“, ili da prizna da su makedonski jezik i nacija bugarskog porekla.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala