- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Nova odbrambena strategija treba da pripremi EU za krize na granici

© REUTERS / ADRIANO MACHADOŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Nova odbrambena strategija „Strateški kompas“ treba da pripremi Evropsku uniju za reagovanja na situacije kao što je trenutna migrantska kriza na granici EU i Belorusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Ono što se danas dešava na poljsko-beloruskoj granici je novi način upravljanja sukobima. Vidimo da se sve može pretvoriti u oružje, čak i ljudi koji su dovedeni hiljade kilometara daleko da bi bili pretvoreni u sredstvo destabilizacije. Nova odbrambena strategija treba da pripremi EU za odgovor na takve situacije“, rekao je Borelj posle sastanka Saveta ministara odbrane EU.

Vojna obuka u Ukrajini

Borelj je dodao i da Evropska unija nastavlja da razmatra stvaranje misije za vojnu obuku u Ukrajini.
„Pošto EU nema svoje vojne kapacitete, zavisimo od toga šta nam pružaju zemlje-članice. Ponekad nemamo resurse koji su nam potrebni. Na primer, sada razgovaramo o pokretanju misije za obuku u Ukrajini i to oduzima prilično mnogo vremena – imamo veoma duge procedure, mnogo razgovaramo o tome“, naveo je on.
Ranije je ukrajinski ministar odbrane Andrej Taran izjavio da očekuje raspoređivanje vojne misije EU za obuku u zemlji do kraja ove godine. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, govoreći o planovima za stvaranje vojne misije ranije rekao da je reč o obuci za razmenu iskustava i da Kijev podržava ovu inicijativu. Realizacija ovog projekta će omogućiti da se privuče pomoć u procesu reforme vojnog obrazovnog sistema Oružanih snaga Ukrajine. Planirano je da u obuci učestvuje 30 stalnih savetnika iz Evropske unije.
Istovremeno, Moskva je pozvala Ukrajinu i EU da odustanu od nepromišljenih planova za raspoređivanje misije za vojnu obuku u Ukrajini, jer će to doprineti eskalaciji tenzija u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala