- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruska vojska ima spreman plan reagovanja na bilo kakav razvoj situacije na granici

© Sputnik / Viktor ToločkoBeloruski vojnici na granici sa Poljskom
Beloruski vojnici na granici sa Poljskom - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da je Poljska rasporedila 23.000 vojnika u blizini granice sa Belorusijom, istakavši da beloruska vojska ima plan reagovanja na bilo kakav razvoj događaja na granici.
„U pograničnom području Poljska je rasporedila grupu od 23.000 vojnika. Za njih je na granici opremljeno 13 kampova. U tom svetlu beloruska strana je na granici pojačala prisustvo obaveštajnih snaga, a pojačana je zaštita granica i u vazdušnom prostoru“, rekao je ministar, prenosi „Belta“.
Kako je dodao, Minsk planira da pruži adekvatan odgovor na neodgovarajuće akcije Poljske na granici dve zemlje.
„Nažalost, ne vidimo logiku. Planiramo adekvatan odgovor na njihove neodgovarajuće postupke kako ne bi stvarali tenzije u regionu i konfliktnu situaciju“, rekao je ministar.
Istovremeno je istakao da je „teško proceniti kakve odluke oni donose“.
„Iako pretpostavljamo da naši susedi, verovatno, pokušavaju da iskoriste političke i ekonomske bonuse, a možda i da celu EU uvuku u taj problem koji je izbio na našoj državnoj granici“, precizirao je Hrenjin.
Ranije je belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo da se odluka Poljske da koncentriše 15.000 vojnika, tenkova, sredstava PVO i drugog teškog naoružanja kod granice sa Belorusijom ne može smatrati adekvatnom reakcijom na migrantsku krizu. Kako je precizirano, to više podseća na formiranje udarnih grupa. Beloruska vojska ističe da su postupci poljskih vojnika u suprotnosti sa svim međunarodnim i bilateralnim sporazumima.
Vojnici Poljske i SAD tokom vojne vežbe NATO-a  u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
RUSIJA
Lukašenko: Na granicama sa Belorusijom raspoređeno 20.000 stranih vojnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala